nieuws

Amsterdam bootst terroristische aanslag na bij restaurant

Restaurant 1662

In Amsterdam wordt woensdag en donderdag een terroristische aanslag nagebootst bij onder meer een restaurant. Bij de oefening zijn bijna zeshonderd mensen betrokken, onder wie 240 figuranten, afgevaardigden van de gemeente, politie, Openbaar Ministerie, brandweer, de geneeskundige hulpdiensten, Dienst Speciale Interventies (DSI) en Defensie.

Amsterdam bootst terroristische aanslag na bij restaurant

Wat het scenario is, wordt vooraf niet bekendgemaakt. De oefening vindt plaats op diverse plekken, zoals bij restaurant Haddock in Amsterdam-Oost en het nog niet in gebruik genomen metrostation Europaplein. Omwonenden, bedrijven en organisaties rondom de oefenlocaties zijn op de hoogte gebracht van de oefening, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van oefenmunitie.

Amsterdam als doelwit

Het nationale dreigingsniveau is sinds maart 2013 substantieel. Volgens de gemeente is de kans dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag daardoor al langere tijd reëel. Hoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat de hoofdstad beoogd doelwit is, bereiden de gemeente en hulpdiensten zich hier wel op voor. Zo wordt er ook geregeld geoefend. Deze oefening is echter uniek vanwege de samenwerking met Defensie, liet de gemeente weten.

Hotels

Veiligheidsexpert Peter Willems vindt dat hotels meer moeten communiceren over hun waakzaamheid. ‘Veiligheid zou een unique sellling point moeten zijn, net als het aantal sterren of de regendouche. We train our staff for your safety, zoiets.’ Willems (54), werkt als manager Security en Hospitality bij de CTSN Group. Dat bedrijf doet de beveiliging voor verschillende vijfsterrenhotels in Amsterdam. In het verleden werkte hij als securitymanager bij NH Grand Hotel Krasnapolsky, het Dorint Hotel Amsterdam Airport en het Kurhaus en was was hij betrokken bij de beveiliging van staatshoofden als de Israëlische premier Netanyahu. Willems maakt zich zorgen over de veiligheid van hotels. Lees hier dit artikel verder.

Reageer op dit artikel