nieuws

Franse sterrenkok Paul Bocuse (91) overleden

Restaurant 3442

De wereldberoemde Franse sterrenkok Paul Bocuse is vrijdagnacht overleden in zijn slaap. Hij is 91 jaar oud geworden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft dat via Twitter bekendgemaakt.

Franse sterrenkok Paul Bocuse (91) overleden

‘Paul Bocuse is dood en de gastronomie is in de rouw’, zo staat onder meer in het uitgebreide bericht dat de minister op Twitter heeft geplaatst.

De kok kampte jarenlang met hartproblemen en had meerdere bypasses en een nieuwe hartklep. Daarnaast leed hij aan de ziekte van Parkinson. Er gingen al eerder geruchten dat de heer Bocuse was overleden.

Grondlegger Nouvelle Cuisine

Bocuse was een van de grondleggers van de Nouvelle Cuisine, waarmee hij alle regels van de Franse keuken overboord gooide. De kookstijl kent lichte en verse ingrediënten en wordt vaak in kleine porties geserveerd. Bocuse werd ook wel eens de ‘paus van de Franse keuken’ genoemd. De gastronomische gids Gault&Millau had hem uitgeroepen to ‘kok van de eeuw’. Maar hij was ook tot ver buiten de Franse grenzen bekend als een van de spilfiguren van de ‘Nouvelle Cuisine’, een beweging die naam maakte met eenvoudige bereidingen, verse ingrediënten en attractieve presentatie. De naar hem genoemde prijs Bocuse d’Or is de meest prestigieuze kookprijs onder topchefs over de hele wereld.

paul bocuseDrie Michelinsterren

De Fransman schreef diverse kookboeken en verdiende drie Michelinsterren met zijn restaurant L’Auberge Du Pont de Collonges in de buurt van Lyon. Hij maakte voor de Franse president Valéry Giscard d’Estaing ooit een truffelsoep, die wereldberoemd werd.

Bocuse was ook gek op kermisorgels. Zo ligt naast zijn restaurant Auberge in Collonges partycentrum L’Abbaya de Collonges. De eetzaal van het luxe bedrijf is opgeluisterd met een enorm kermisorgel. Het orgel dateert uit het begin van de vorige eeuw.

Reacties chef-koks Nederland

Op sociale media reageren collega-chefs op de dood van Bocuse. Ook Jonnie Boer, eigenaar van driesterren-restaurant De Librije in Zwolle, betuigt op Twitter zijn medeleven. De chef-kok deelt een foto van escargots en schrijft erbij ‘R.I.P monsieur Paul….’. Ook Jacob Jan Boerma reageert op Instagram: GREAT MEMORIES! A la mémoire Du grand Paul Bocuse. Le père de toute une generation de chefs….!!

Meer over de bocuse d’or….

Foto's

Reageer op dit artikel