nieuws

Elfde Restaurant Week van start: 179 nieuwe zaken aangemeld, 70 sterren

Restaurant 5973

Maandag 5 maart 2018 gaat de elfde Restaurant Week van organisator Dining City van start. Voor deze editie hebben 179 nieuwe restaurants zich aangemeld, laat topman Jeroen van den Brink van Dining City weten. Niet elke zaak mag deelnemen: restaurants die lager scoren dan een 7 worden uitgesloten van deelname.

Elfde Restaurant Week van start: 179 nieuwe zaken aangemeld, 70 sterren

De elfde Restaurant Week gaat van start op maandag 5 maart 2018 en duurt tot 21 maart. De 600 deelnemende restaurants serveren hun gasten een driegangenmenu voor 27,50 euro.

Onder de deelnemers bevinden zich 70 Michelinsterren. Deze restaurants vallen in de categorie Restaurant Week Special en vragen afwijkende prijzen. Deelnemers met sterren zijn bijvoorbeeld Moshik**, ’t Nonnetje**, Katseveer*, Calla’s*, The White Room*, De Bokkedoorns, Cheval Blanc, Aan de Zweth en ’t Raedhuys*.

Volgens CEO Jeroen van den Brink heeft de Restaurant Week van DiningCity in haar historie al drie miljoen reserveringen opgeleverd voor de deelnemende restaurants. Per reserveren gaat het gemiddeld om 2,5 gasten dus hebben 1,2 miljoen verschillende mensen een restaurant gereserveerd voor deze actie.

Restaurant Week aan de zweth

Aan de Zweth

Kosten restaurants Restaurant Week

Naast de menukorting voor de gast, betalen deelnemers tien procent van de menuprijs per couvert aan Dining City. ‘Food only. Over de dranken betalen de restaurants niets aan ons,’ aldus Jeroen van den Brink.

Omzet per gast

De gemiddelde omzet per gast die deelnemers boeken in een Restaurant Week is 63 euro. Dit gemiddelde wordt wel behoorlijk opgeschroefd door sterrestaurants die fors meer vragen voor hun menu. ‘Het is een gemiddelde,’ verduidelijkt Van den Brink. ‘Voor sterzaken is de omzet per gast al snel 125 tot 150 euro. Dat trekt het gemiddelde flink omhoog. Maar bij de reguliere restaurants is de omzet ook zo 40 plus euro. Flesje wijn er bij, koffie/thee en je zit zo  op dat bedrag per gast.

Met drie miljoen reserveringen tot nu toe vindt Dining City dat ze mogen praten over een succesvolle actie. ‘Het concept blijft daarom dit jaar ook weer ongewijzigd. Een driegangen kennismakingsmenu voor een zeer aantrekkelijke prijs van € 27,50. De geselecteerde restaurants begeven zich voornamelijk in het hogere en duurdere segment.’

Restaurant Week elfde editie
5 – 21 maart 2018
Drie gangen voor 27,50 euro
600 deelnemers
Kosten restaurants: 2,75 per couvert

De Nationale Restaurant Week is in 2007 opgezet door DiningCity met het idee om (dure) restaurants voor iedereen toegankelijk te maken. Van den Brink. ‘Ik wilde dat gasten bij restaurants konden reserveren die ze wellicht anders niet zomaar zouden bezoeken. Voor restaurateurs betekent dit nieuwe leuke gasten en voor gasten een fijne ervaring en herinnering waardoor ze wellicht nog eens zullen reserveren. Een win-win voor beide partijen.’

68 procent gasten wil herhaalbezoek

Uit onderzoek onder de mensen die reserveren blijkt dat 68 procent zegt opnieuw bij het restaurant te willen eten na de actieperiode. Hoeveel procent van de gasten dat ook daadwerkelijk doet, weet Van den Brink niet. ‘De vraag in onze enquête, ingevuld door 3310 gasten, gaf aan dat 68 procent opnieuw bij het restaurant zou willen terugkeren. Vanaf 2019 gaan we ook daadwerkelijk meten hoeveel gasten dat doen, dat kunnen wij nu nog niet.’

Restaurant Week
Elfde editie in maart 2018
3 miljoen reserveringen totaal
68 procent gasten wil herhaalbezoek
Restaurants moeten minimaal rapportcijfer 7 scoren
Gemiddelde omzet per gast 63 euro

Deelnemende restaurants: strenge selectie

In 2016 kondigde de Restaurant Week een strengere selectie aan van deelnemende restaurants. Het aantal werd destijds teruggebracht van 1000 naar 500 zaken. Van den Brink: ‘We zijn nu nog strenger geworden. Restaurants onder de 7,0 mogen helaas niet meedoen. We hebben heel veel aanmeldingen ontvangen (ook van nieuwe restaurants) maar meer dan de helft van deze restaurants hebben wij helaas moeten teleurstellen.’

Restaurants moeten minimaal een 7 scoren in de reviews van DiningCity of Restaurant Week. Na elke reservering krijgen gasten een mail met het verzoek een review te schrijven. ‘Nieuwe restaurants krijgen een wildcard voor de eerste keer mits ze aan een aantal criteria voldoen en daarbij letten we op prijs, menukaart et cetera.

 

Gasten die gebruik willen maken van deze actie kunnen uitsluitend online reserveren.

Meer lezen over actieweken op Misset Horeca!

Reageer op dit artikel