nieuws

Restaurant Loetje naar Reeuwijkse plassen

Restaurant 2996

Loetje opent in de zomer van 2019 een restaurant aan de plas Elfhoeven in Reeuwijk. Buurtbewoners in Reeuwijk maken zich zorgen over de komst van het restaurant. Ze vrezen verkeerschaos in de doodlopende straat.

Restaurant Loetje naar Reeuwijkse plassen

De Loetje-vestiging aan de Reeuwijkse plassen is de zestiende vestiging van de keten die in 1977 ontstond in Amsterdam. Loetje staat bekend om haar biefstuk.

Het restaurant komt op de plek waar voorheen Hotel Restaurant Elfhoeven zat, dat in de jaren 80 werd gesloten. Volgens het AD komt bij het restaurant een terras van 480 vierkante meter en een aanlegplaats voor 22 boten.

Buurtbewoners vrezen verkeerschaos

Bewoners van de Notaris d’Aumerielaan in Reeuwijk maken zich zorgen over het toenemende verkeer dat de komst van Loetje met zich meebrengt. Op mooie zomerdagen staat de krappe en doodlopende straat vol met geparkeerde auto’s. Daarnaast vragen de omwonenden zich af of de straat nog goed toegankelijk is voor hulpdiensten als er nog meer verkeer komt.

Een woordvoerder van Loetje laat in een reactie aan het AD weten dat het restaurant er alles aan zal doen om de verkeersregeling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ook geeft zij aan dat het restaurant een parkeerterrein met zo’n negentig parkeerplekken krijgt.

Loetje breidt snel uit

Aankomende zomer opent Loetje een restaurant in Nijmegen en onlangs gingen de deuren van Loetje Zuidas open in Amsterdam. In april 2017 kreeg Loetje een vestiging in Rotterdam, aan de Wilhelminapier op de Kop van Zuid. In 2016 opende in Gorssel een Loetje en ook in Breukelen.

De oorsprong van Loetje ligt echter in Amsterdam waar vijf zaken zijn. Daarnaast tellen Amstelveen, Overveen, Bergen, Laren en Utrecht locaties van Loetje.

Oorsprong Loetje

Loetje werd in 1977 geboren toen Ludwig Loetje Klinkhamer restaurant Loetje begon aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam. Zoon Jaap Klinkhamer staat nu aan het roer van het bedrijf, samen met Mike van den Berg.

In alle restaurant is de biefstuk de hardloper. Deze staat op de kaart voor €18,25, met omschrijving: Biefstuk Ossenhaas en jus. Wil een gast de XL-variant dan betaalt hij €27,25. Friet erbij kost €3,60, gemengde salade met spekjes als bijgerecht kan voor €4,95. De biefstuk wordt – zonder tegenbericht – medium rare gebakken.

Loetje begon zo’n 40 jaar geleden als een buurt- en biljartcafé in Amsterdam Zuid, waar ook wel een uitsmijter, een bal gehakt of een portie kaas genuttigd werd. Toen bleek dat er steeds meer en meer behoefte was aan een ‘echt’ avondmaal, werd de ossenhaasbiefstuk geïntroduceerd.

De slagersachtergrond van Loetje Klinkhamer kwam goed van pas. De biefstuk werd een groot succes. De biljarttafels maakten plaats voor gewone tafels en het ‘nieuwe’ eetcafé zat iedere dag vol met liefhebbers van dat heerlijke stukje vlees: ‘de biefstuk van Loetje’. Inmiddels heeft Loetje ook twee hotels in haar groep. In Gorssel en in Overveen.

Loetje Klinkhamer overleed  in 2017 op 83-jarige leeftijd na een fatale val van de trap in een van de Loetje restaurants.

Reageer op dit artikel