nieuws

Alain Caron: Bib Gourmand is prestatie van het gehele team

Restaurant 1409

De telefoon van Alain Caron ontplofte donderdagochtend 8 november na de bekendmaking van de Bib Gourmands voor 2019. Café Caron, dat hij samen met zoons Tom en David runt aan de Frans Halsstraat in Amsterdam, prijkt tussen het lijstje met nieuwe restaurants met een Bib Gourmand.

Alain Caron: Bib Gourmand is prestatie van het gehele team

‘Ik zag op mijn telefoon allemaal kreten voorbijkomen als ‘Bravo’, ‘Goed gedaan’, ‘Te gek’. Ik dacht: wat is dat? Ik belde een van mijn zoons en die vertelde me over de Bib Gourmand voor Café Caron. Na dertig jaar in dit vak is het een hele mooie beloning. Ik vind het een bekroning voor het gehele team. Voor iedereen in de zaak. Ik krijg zelf heel vaak applaus als halve bekende Nederlander, maar deze Bib is voor mijn hele team, voor allemaal. Omdat we samen werken aan Café Caron. Een Bib Gourmand is een halve ster, zeggen ze in Frankrijk. Nu gaan we de uitdaging aan om deze Bib heel lang te houden.’

Waarde Bib Gourmand

De waarde van een Bib Gourmand is veelbetekenend voor Caron. ‘Het is voor de prijs-kwaliteit verhouding. Ik heb liever dat gasten regelmatig bij ons komen genieten. Van het eten en ook nog van een mooie fles wijn. Als ze na het diner weer naar buiten gaan en tegen elkaar zeggen: ik heb genoten. Dat dit kan voor die prijs! Natuurlijk is dat een uitdaging voor ons. Maar er zijn zo veel mooie producten. We houden rekening met het seizoen. En kiezen niet de duurste vlees- en vissoorten. Ik hoorde van de inspecteur van Michelin die ik ken en die bij ons gegeven heeft, dat gasten Café Caron hebben aangedragen, in mails en zelfs in een brief. Dat is zo leuk!’

Alain Caron

TV-kok en culinair journalist Alain Caron is onder meer bekend van het programma Masterchef. Caron kookte ooit in de keukens van Tante Koosje (chef-kok samen met Erik de Boer) en De Kersentuin (chef de parti). Vier maanden na zijn vertrek bij Tante Koosje kreeg het restaurant een Michelinster. Erik de Boer bleef in de keuken van Tante Koosje. ‘Hij verdiende die ster en ik ben er trots op dat ik er aan mocht bijdragen.’

Naast Café Caron runnen Alain en zijn zoons een tweede zaak in Amsterdam: Petit Caron aan het Gerard Douplein in de stad.  Eerder zei David Caron tegen Misset Horeca: ‘Petit Caron is beslist geen kopie van het café, maar blijft wel in dezelfde lijn qua uitstraling. Café Caron in de Frans Halsstraat is meer een restaurant, waar mensen genieten van een voor-, hoofd- en nagerecht. Daar draait het om eten en is een grote keukenbrigade aan het werk. Dat gaan we bij Petit Caron niet doen: hier draait het om dranken en is echt een bar.’

De Bib Gourmand Benelux 2019 wordt vanaf 22 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (België en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg).