Guts & Glory Amsterdam sluit na vier jaar de deuren

Guts & Glory Amsterdam sluit na vier jaar de deuren

Het Amsterdamse restaurant Guts & Glory van Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden, sluit na vier jaar de deuren. Op 11 februari gaat de zaak dicht om drie dagen later te openen als een nieuw concept: Guts.

Guts & Glory was in 2015 het eerste restaurant dat Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johnneke van Iwaarden opende. Daarna volgde Restaurant BREDA, Pita Kebab en Falafel en Maris Piper. Het restaurant maakte furore met de originele benadering van wisselende thema's of 'chapters'. Echter, na veertien chapters is het volgens het trio tijd voor verandering.

'Tijd voor nieuwe koers'

Guillaume de Beer: 'Na vier jaar elke drie maanden een nieuw thema is het tijd voor een nieuwe koers. Het was een geweldige ervaring om steeds weer creatief met een nieuwe chapter aan de slag te gaan. Maar ik kijk ernaar uit om niet meer gelimiteerd te zijn aan een thema.' De komende twee weken kan er nog voor de laatste keer het Bretonse menu gegeten worden en afscheid genomen worden van Guts & Glory.

Bij Guts zal het Chef’s menu aanwezig blijven voor zowel lunch als diner. De basis is een vijfgangenmenu (€49,50 per persoon), dat uit te breiden is met à la carte opties. 'De gerechten zijn seizoensgebonden met internationale invloeden. Waarbij de à la carte gerechten geserveerd worden als shared dining. Denk aan scheermessen met XOsaus, ganzenham en zwezerik nuggets', aldus De Beer.

Johanneke van Iwaarden Freek van Noortwijk Guillaume de Beer
Freek van Noortwijk (l), Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden.

Zakenlunch van 45 minuten

Naast het 5-gangenmenu is er tijdens de lunch van maandag tot vrijdag ook het zakenlunchmenu te verkrijgen. Johanneke van Iwaarden: 'Hiermee krijg je een goed beeld van de totale kaart, maar met een maximale duur van 45 minuten. Ideaal voor het zakelijke publiek. Ook is er de mogelijkheid om een hele vis of een stuk vlees van de barbecue te bestellen geserveerd met garnituren.

De huisspecialiteit wordt een wisselende hele vis van de barbecue. Elke dag wordt er in samenwerking met de vaste leveranciers besloten welke vis de beste kwaliteit heeft om in zijn geheel op de barbecue te bereiden (zoals tarbot of zeetong). Voor de lunch is het mogelijk om enkel de vis te bestellen met bijpassende garnituren, zonder het 5-gangenmenu.

Wijn en interieur

Natuurwijnen Aansluitend buigt sommelier Elske Mostert zich over de nieuwe wijnkaart van GUTS. De wijnkaart toont een ruime selectie en variatie aan natuurwijnen. 'Onze interesse in natuurwijn groeit en dit past perfect bij de stoere en pure kookstijl die Guillaume wil toepassen bij Guts. Maar voor ieder wat wils, want er schitteren ook een aantal mooie klassiekers op de kaart.'

Daarnaast wordt het interieur aangepakt, door architect Erik Koijen. Freek van Noortwijk: 'Op zondag 10 februari serveren we de laatste keer het Bretonse menu (chapter 14) aan onze gasten. Daarna zijn we drie dagen gesloten om te verbouwen. We gaan het interieur – net zoals de gerechten – wat stoerder maken. Gasten zijn welkom op Valentijnsavond 14 februari bij ons 'nieuwe' reestaurant.'