nieuws

Maaltijdbezorging Nederland: fooi bij een op de vijf bestellingen

Restaurant 529

Maaltijdbezorging in Duitsland wordt het vaakst beloond met een fooi. Dit blijkt uit onderzoek van Deliveroo, dat inzicht geeft in de gewoontes rondom het geven van fooi bij maaltijdbezorging. Nederlanders geven bij een op de vijf bestellingen een fooi.

Maaltijdbezorging Nederland: fooi bij een op de vijf bestellingen

Het platform heeft internationaal onderzoek gedaan naar de gewoontes in het geven van fooi bij maaltijdbezorging in de 13 landen waar het actief is. Duitse gebruikers van het platform geven bij 37,46% van de geplaatste orders een fooi. Nederlanders behalen wereldwijd een goede tweede plaats, met een fooi bij een op de vijf bestellingen.

Digitale fooi

In het onderzoek is de digitale fooi onderzocht, die klanten via de Deliveroo-app of -website kunnen geven. ‘Klanten kunnen zelf kiezen of ze fooi geven’, zegt Stijn Verstijnen, directeur van Deliveroo Nederland. ‘Dit kan via de app wanneer ze een bestelling plaatsen of in cash wanneer de bezorger voor de deur staat. De bezorgers ontvangen 100% van alle gegeven fooi.’

Hoogste fooi

Nederlanders blijken bijzonder gul tijdens het avondeten; rond 20:12 zijn we het meest vrijgevig en volgen de meeste fooien. Ter vergelijking, klanten in België belonen bezorgers het vaakst om 09:46 en klanten in Frankrijk om 18:05. Met een gemiddelde waarde van €2,12 per fooi geven Australiërs de hoogste fooien.

Meer fooi?

In Nederland wordt gemiddeld een fooi van €1,70 per bezorging gegeven. Seizoenen blijken ook van invloed te zijn op de fooi die Nederlanders geven. In de herfst, specifiek in de maand oktober, wordt de meeste fooi gegeven, terwijl mensen in april het minst vrijgevig blijken te zijn. De hoogste fooien worden gegeven tijdens Halloween, waarbij de gemiddelde fooi twee keer het normale gemiddelde is: gemiddeld €3,40 per bezorging.

Fooien bij verschillende restaurants

Het is opvallend dat eten uit verschillende (internationale) keukens op verschillende manieren beloond wordt. Nederlandse Deliveroo-klanten geven gemiddeld de hoogste fooi bij Filipijnse maaltijden, terwijl de bestellingen binnen de Chinese en Franse keukens de hoogste fooi genereerden in het Verenigd Koninkrijk.

Groeiend Deliveroo lanceert nieuwe tools voor restaurants

De hoogste fooi tot op heden was €100,- voor de bezorging van een massaman curry in Amsterdam. Maaltijdbezorging voor het restaurant Follia in Den Haag genereert een gemiddelde fooi van €1,73 en is daarmee het meest lucratief voor bezorgers.

Over Deliveroo

DeliverooDeliveroo is een prijswinnende bezorgservice die in 2013 werd opgericht door William Shu en Greg Orlowski. Deliveroo werkt wereldwijd samen met meer dan 50.000 restaurants, en met 50.000 bezorgers om de beste maaltijdbezorging ter wereld te bieden. Het hoofdkantoor van Deliveroo zit in Londen, het bedrijf heeft daarnaast meer dan 2000 werknemers in kantoren over de hele wereld. Deliveroo is actief in meer dan 500 plaatsen en steden in 13 landen, te weten: Australië, België, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Italië, Ierland, Nederland, Singapore, Spanje, Taiwan, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

Reageer op dit artikel