nieuws

Team ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

Restaurant 1030

Team ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

Marco van der Wijngaard, Floris Wieten en Dennis Steenbergen hebben als team de kookwedstrijd Slag op de Schelde 2019 gewonnen. Ze werken bij ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs gaat naar De Sjalot uit Nijmegen.

Voor De Sjalot uit Nijmegen kwamen Sibrecht Benning, Jarno Sanders en Stijn Hinke uit.

Marco van der Wijngaard is een bekende deelnemer van de kookwedstrijd op het water van de Oosterschelde in Zeeland. Hij deed al eerder mee aan  en wist de vijfde editie op zijn naam te zetten. In 2016 won hij de persprijs van deze Zeeuwse wedstrijd. Toen kwam hij nog uit voor De Hoefslag. Van der Wijngaard is een fervent wedstrijd-chef.

Het winnnende team maakte een terrine van asperge met paling, waarbij algenkroepoek en strandkrabbenbroodjes. Daarbij schonken ze een weissburgunder van Weingut Bergdolt uit de Duitse Pfalz.

Marco van der Wijngaard

In 2018 won het team van Merlet de strijd op het water. 

De organisatie ontving dit jaar 25 inschrijvingen, 5 meer dan vorig jaar. De receptuur van alle inschrijvers werd blind beoordeeld door chef-eigenaar Eric van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken* in Koewacht en door Dennis Willems, medeorganisator van de wedstrijd en chef-eigenaar van restaurant Morille in Koudekerke.

Deelnemers Slag op de Schelde 2019

De Ertepeller in Papendrecht
Sonny Wijninga, Pieter Huijbregts, Arjan Kuipers
De Sjalot in Nijmegen
Sibrecht Benning, Jarno Sanders, Stijn Hinke
t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
Marco van der Wijngaard, Floris Wieten, Dennis Steenbergen
Basiliek* in Harderwijk
Yornie van Dijk, Laurens Samsen, Vera Bloos
Wolfslaar* in Breda
Willem Hamers, Shereni Rullens, Pauline Struijk
Cuisine Conseil
John Spruit, Iwan Ouwerkerk, Wendy Spruit

(de (sous)chef, commis en sommelier)

Asperges en Oosterschelde product

Tijdens de Slag op de Schelde kookten de teams onder leiding van een chef of souschef een gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde, waarbij zij een bijpassende drank moeten serveren.

Jury

De prestaties van de teams werden beoordeeld door een vakjury bestaand uit SVH Meesterkok Sjaak Jobse (Plat de Zélande), Eric van Bochove (‘t Vlasbloemeken*) en Jermain de Rozario (De Rozario*). Sommelier Tim Theuns (Pure C**) beoordeelt de drank-spijscombinaties.

Winemaking Challenge

Tegelijk met de kookwedstrijd werd aan boord van het schip ook de Winemaking Challenge 2019 gehouden. Sommeliers kunnen zelf hun ideale blend samenstellen. Leonie Mooijekind won. Moijekind is interim-sommelier, wijndocent en wijnblogger.

De Winemaking Challenge werd voor de derde keer georganiseerd door de Spaanse bodega Pago QuiXote. Een wedstrijd waarin 5 topsommeliers strijden om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend 2019 en die eerder werd gewonnen door Lendl Mijnhijmer (Bougainville*) en Tim Theuns (Pure C**).

Deelnemers maakten van de rode mono-cépage wijnen van het wijnhuis Pago Casa del Blanco hun eigen blend. De winnaar van vorig jaar, Tim Theuns, mocht de eerste fles van zijn eigen blend in ontvangst nemen tijdens Slag op de Schelde 2019.

De sommeliers werden beoordeeld door een jury bestaande uit vinologen Huub van den Muijsenbergh van Wijnkoperij La Persistance, Jens Hoogstad van restaurant Bottles en Bottles Next Door en Jaap Heijmeijer, docent wijn en gastronomie aan Breda University of Applied Sciences.

Deelnemers Wine Making Challenge 2019

  • Kayleigh Hagesteijn, restaurant Wolfslaar, Breda.
  • Mariëlle Vink, restaurant De Zwaan, Etten-Leur
  • Martijn Struijk, restaurant By Pascal, Oosterhout.
  • Lianne Willems, restaurant Bij Kees, Zierikzee.
  • Leonie Mooijekind, interim-sommelier, wijndocent en wijnblogger.

>> Meer lezen over Slag op de Schelde