Jacob Jan Boerma: 'No Rules valt nu buiten NOW-regeling'

Jacob Jan Boerma: 'No Rules valt nu buiten NOW-regeling'
Jacob Jan Boerma - foto: Hans van de Vlekkert

Het nieuwe restaurant van Jacob Jan Boerma - No Rules - valt buiten de NOW-regeling. In de referentieperiode draaide het restaurant nog geen omzet. 'Dit nieuws viel mij en mijn mede-ondernemers zwaar.'

Jacob-Jan Boerma: ‘We willen graag ons team behouden. En we blijven dan ook geloven dat de overheid met een tussenoplossing komt, maar zoals het nu is valt No Rules buiten de NOW-regeling.’ Ook KHN heeft al aangedrongen op aanpassing van de NOW-regeling. Niet alleen voor starters, ook voor horecaondernemers die onderdeel zijn van een groter concern.

Jacob-Jan Boerma is niet de enige ondernemer die dit overkomt. ‘Wij hopen dat er voor alle horecabedrijven met een geplande opening in maart 2020 een oplossing komt,’ zo schrijft hij samen met mede-ondernemers Michel Pais, Benjamin van Roekel en Bram van Es.

'Alleen proefgedraaid met No Rules'

Restaurant No Rules in Amsterdam heeft enkel proefavonden voor familie en vrienden gedraaid en moest al voor de officiële opening stoppen vanwege de coronamaatregelen. Deze zijn verlengd tot 28 april.

Eerder deze week werd de inhoud van de NOW-regeling bekend. ‘Dit viel ons en andere starters zwaar.  Als een bedrijf namelijk na 1 januari 2019 is gestart, dan geldt de omzet vanaf het moment dat de bedrijfsuitoefening is aangevangen tot en met februari 2020. Als je dus pas omzet begint te draaien in maart - maar wel veel aanloopkosten hebt gemaakt- is er dus geen referentieperiode en val je dus tussen wal en schip. Je hebt dan geen recht op de NOW-regelgeving. Dit kan toch nooit de bedoeling zijn geweest?’

‘De overheid komt getroffen sectoren tegemoet met een uitgebreid steunpakket. Helaas blijkt deze hulp – nu de details van de regelingen bekend zijn geworden – niet te gelden voor startende ondernemers die deze steun nu bij uitstek nodig hebben.’

‘Horeca Nederland is zwaar getroffen ten gevolge van de coronacrisis en zoekt naar handvatten om weer omhoog te klimmen. Er lijken meer dalen aan te komen dan pieken. Alleen door samen te werken, en duidelijk te zijn naar elkaar, is het mogelijk om ons hier doorheen te slaan.’

‘Dit is hoe wij, de ondernemers van No Rules, nu dagelijks in het leven staan. We stonden helemaal klaar om een compleet hospitality-concept neer te zetten waar pizza de hoofdrol speelt. Het mocht helaas niet baten.’

'Gehele team No Rules behouden'

‘Omdat de overheid duidelijk uitsprak dat zij werkgevers en werknemers niet zou laten vallen besloten wij om het gehele team te behouden. En die intentie hebben wij tot de dag van vandaag. Wij horen van vele collega-horecaondernemers dat zij hele groepen medewerkers door overmacht op straat moeten zetten.’

‘Wij kozen ervoor om ons team te behouden. We hebben met No Rules weliswaar geen vet op de botten, maar als vier sterke ondernemers besloten we toch niemand te ontslaan en ons aan te melden voor de NOW-regeling inzake werktijdverkorting waarmee de overheid de horeca gelukkig te hulp schiet.’

‘De regeling houdt in dat de werkgever maximaal 90% van zijn loonsom van de overheid kan terugkrijgen. De overgebleven 10% is voor eigen rekening. Deze eigen bijdrage is overigens niet zonder risico voor starters zoals wij, want hoe lang gaat dit duren? Maar als goed werkgever willen wij ons team niet op straat zetten dus staan we hier 100% achter. Want ons vaste team hebben we keihard nodig als we straks weer open mogen.’

'Stootje kunnen we hebben, geen coronacrisis'

De overheid heeft de laatste twee weken keihard gewerkt om met nieuwe richtlijnen en wetten te komen en dit vinden ook wij heel indrukwekkend. Maar dat starters nu buiten de boot vallen kan toch niet de bedoeling zijn geweest?’

Als ondernemers achter No Rules kunnen wij tegen een stootje en zijn we op noodscenario’s voorbereid. Maar zonder de hulp van de overheid zijn ook wij totaal kansloos om ons team te behouden, zoals het doel is van het kabinet. Het gevolg is dat ook onze mensen op straat komen te staan en straks weer moeilijk aan een baan kunnen komen omdat de arbeidsmarkt zal overstromen met aanbod van personeel.’

>> Collega's aan het woord over ondernemer in coronatijd


Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.