Deuren van De Limonadefabriek gesloten: 'Einde van een droom'

Deuren van De Limonadefabriek gesloten: 'Einde van een droom'
De Limonadefabriek, (c) Roel Dijkstra Fotografie

'Het einde van een droom', aldus Erik Hermans, patron-cuisinier van De Limonadefabriek in Streefkerk. Afgelopen zondag deed hij definitief de deuren van het Bib Gourmand restaurant achter zich dicht. 'Na achttien merendeels prachtige jaren.' Het horecabedrijf is failliet verklaard.

'Het is mooi geweest, maar het is vooral genoeg geweest', schrijft hij op social media over het restaurant met hotelkamers dat nu te koop staat voor €1.475.000. De Limonadefabriek bestaat uit een restaurant met 70 stoelen, een bistro met 45 couverts - genaamd Prik - zes hotelkamers en een kookstudio.

'Aan een droom is een eind gekomen. Een droom die kort na de eeuwwisseling begon toen we met groot enthousiasme en ambitie aan het avontuur begonnen in de oude Limonadefabriek. Een krakkemikkig houten chalet op een ponton in de jachthaven van Streefkerk, dat na 10 jaar plaats zou maken voor de prestigieuze nieuwbouw van nu met z’n verrassende architectuur en een zee van licht en ruimte.'

Limonadefabriek failliet

Het bedrijf van Erik Hermans is 15 juli failliet verklaard. Curator Hoogendam meldde in diezelfde week dat zich er nog geen gegadigden hadden gemeld. ‘Het is ook geen alledaagse situatie’, legt hij uit. ‘Het is een prachtig nieuw pand, op een geweldige locatie, maar er moet wel iemand aan de slag die een beeld heeft hoe het nu verder kan, met alle coronamaatregelen in het achterhoofd.’

Culinaire gidsen

De Limonadefabriek werd een succesverhaal met gasten die van heinde en ver kwamen, met uitbundige recensies in de landelijke media. 'We werden een vaste waarde in de hitlijsten.' Het restaurant heeft tot op de dag van vandaag een Bib Gourmand. 'Ik zat als chef-kok op een roze wolk.'

Reconstructie Lekdijk

Maar de chef-kok vervolgt: 'De wereld om ons heen veranderde letterlijk toen de reconstructies van de Lekdijk jarenlang zó veel overlast en slechte bereikbaarheid met zich mee brachten, dat veel gasten op den duur geen zin meer hadden om door de modder en over het puin van tijdelijke parkeerplaatsen naar het restaurant te lopen. Het heeft ons in die jaren tonnen gekost en net toen we daarvan wat begonnen te herstellen, kwam er dat coronavirus overheen.' Het verhaal van Niven Kunz noemt de patron-cuisinier herkenbaar. 'Te grote tegenslagen, een te grote zaak met te hoge vaste lasten.'

Van tegen de wind in fietsen word je alleen maar sterker, maar als het zó hard gaat waaien dat je niet meer vooruit komt, houdt het een keer op”

'Geen keus meer'

Hij vervolgt: 'Van tegen de wind in fietsen word je alleen maar sterker, maar als het zó hard gaat waaien dat je niet meer vooruit komt, houdt het een keer op. En als je dan voor de keus komt te staan om zakelijk of persoonlijk te overleven, dan is dat in feite geen keus meer en moet je de handdoek wel in de ring gooien. Dromen hebben soms een abrupt einde. Dat is de harde werkelijkheid van het leven om ons heen en dan heeft klagen niet zo veel zin.'

De chef-kok zegt dankbaar te zijn voor de warme reacties in de afgelopen weken. 'Dat helpt. Dank ook aan mijn medewerkers, al die jaren, want zonder hen was de Limonadefabriek nooit dat succes geworden. En tenslotte maak ik een diepe buiging voor al mijn gasten. Dank dat u er was.' Hermans geeft aan geen afscheid te nemen van het ondernemerschap, maar wel van de horeca. Concrete plannen zegt hij nog niet te hebben. 'Maar na ruim 25 jaar rennen, wordt het nu even wandelen.'