Bib Gourmand restaurant De Limonadefabriek staat te koop

Bib Gourmand restaurant De Limonadefabriek staat te koop
De Limonadefabriek, (c) Roel Dijkstra Fotografie

Bib Gourmand-restaurant De Limonadefabriek in Streefkerk staat te koop. De coronacrisis was de druppel voor eigenaar Erik Hermans. Het restaurant met hotelkamers is wel in bedrijf.

Naast het restaurant en de hotelkamers omvat het varende bedrijf ook bistro Prik.  Erik Herman was, ondanks herhaalde pogingen, niet bereikbaar voor de redactie van Misset Horeca. Tegenover het Algemeen Dagblad zei hij: 'Het is niet te doen. Ik heb geen idee hoe collega’s deze coronaperiode wel kunnen overleven. We kunnen nu maximaal dertig mensen per dag bedienen, terwijl dat er normaal gesproken honderd zijn. Als je dan geen reserves meer hebt, wordt het een moeilijk verhaal.'

Erik Hermans

De Limonadefabriek aan De Lek in Streefkerk, al 15 jaar in het bezit van een Bib Gourmand, vierde in 2016 het 15-jarige bestaan. ‘Iets waar ik heel trots op ben’, zei chef-kok en eigenaar Erik Hermans destijds in een interview met Misset Horeca, omdat hij er toen net alleen voor was komen te staan.  ‘Ik ga nog zeker 15 jaar door’, voegde de chef-kok eraan toe.

Overname

De relatiebreuk tussen Erik Hermans en Karin van Eeuwijk, met wie de chef-kok samen De Limonadefabriek overnam, had als gevolg dat ze uiteindelijk ook op zakelijk vlak afscheid namen van elkaar en dat De Limonadefabriek afscheid moest nemen van zijn toenmalige gastvrouw. ‘Een top gastvrouw’, zei Hermans over haar. ‘We zaten er financieel samen in. Dus ik heb haar uit moeten kopen. Ik heb vanaf de kleuterschool gezegd dat ik kok wilde worden en om dit op te geven, dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen.’

De Gieser Wildeman

Het restaurant werd gerealiseerd rond de eeuwwisseling toen de eigenaren van sterrestaurant De Gieser Wildeman in Noordeloos een tweede zaak wilden beginnen en hun oog lieten vallen op een ponton met een chalet-achtige houten opbouw in Streefkerk. In dat pand opende in december 2001 De Limonadefabriek de deuren.

Hoogtepunten

Hermans was in die tijd souschef bij De Gieser Wildeman, maar de eigenaren vroegen hem of hij De Limonadefabriek wilde opzetten en 2 jaar later zelfs of hij met zijn toenmalige partner de zaak wilde overnemen. Die uitdaging pakten ze met twee handen aan. De Limonadefabriek beleefde het ene hoogtepunt na het andere: juichende recensies, de onderscheiding met een ‘Bib’ en mooie noteringen in de top-100 van restaurantgids Lekker. Om verder te kunnen groeien werd daarom in 2011 het plan opgevat om het pand te vervangen voor nieuwbouw.

Moderne architectuur

Na 3 jaar voorbereiden en bouwen werd de oude Limonadefabriek weggesleept om plaats te maken voor een nieuw drijvend hotel-restaurant in een heel moderne architectuur. ‘Een pand dat met zaagtand dak en schoorsteen meteen het beeld oproept van een fabriek uit vroegere tijden.’ Het drie verdiepingen tellende bouwwerk werd op 20 oktober 2001 verscheept naar Streefkerk, 10 kilometer verderop. ‘Dat was zo ontzettend spannend’, blikt Hermans terug. Het vervoer van het horecacomplex van 850 ton met een bijna 20 meter hoge schoorsteen, trok enorm veel nieuwsgierige mensen. ‘Voor meerdere bedrijfstakken was het heel interessant om hier te komen: architecten, aannemers en collega’s.’ Die nieuwsgierigheid hield langer aan dan verwacht. ‘Het eerste jaar hebben we iedere dag vol gezeten. We zijn sky high begonnen. Hadden destijds een omzet van rond de €1,3 miljoen.’ Een periode die wordt omschreven als fantastisch, maar ook als heel zwaar. ‘We gingen van een restaurantje naar een bedrijf.’

De Limonadefabriek 2.0 bestaat uit een restaurant met 70 stoelen, een bistro met 45 couverts - genaamd Prik- zes hotelkamers en een kookstudio. ‘Van tevoren hadden we eigenlijk geen idee of die hotelkamers gingen lopen. We hadden in de regio wel wat onderzoek laten doen, maar kregen uiteindelijk te horen: ‘misschien loopt het, misschien niet’. Dus tja, doe er maar zes.’ Na een jaar hadden ze er 400 kamers verhuurd. ‘Dat terwijl we vijf weken dicht zijn per jaar en we de kamers vijf dagen per week verhuren.’

In 2016 volgt de teleurstelling dat de 10 kilometer lange dijk langs de Lek wordt aangepakt. De dijk wordt er opgehoogd, waardoor De Limonadefabriek tijdelijk slecht in het zicht ligt. ‘Dat heeft me echt omzet gekost’, zegt Hermans.