Uitzondering coronamaatregelen: receptie of diner na huwelijk mag in Zeeland

Uitzondering coronamaatregelen: receptie of diner na huwelijk mag in Zeeland

Wie de komende drie weken in Zeeland in het huwelijk treedt, mag daarna in die provincie wel een feestje of een etentje geven voor maximaal dertig mensen. De veiligheidsregio Zeeland heeft besloten dat de horeca vrijstelling krijgt van de nieuwe coronamaatregelen, zodat 'de gasten na het jawoord nog samen kunnen komen met het bruidspaar.'

Zeeland maakt daarmee een uitzondering op de nieuwe coronamaatregelen. Die schrijven voor dat voor een huwelijksfeest de regels van de horeca gelden.

Dat houdt in dat er slechts voor vier personen of één huishouden kan worden gereserveerd. Zeeland staat dertig mensen toe op de receptie, het diner of het feest.

Uiteraard dienen ze zich verder wel aan alle coronaregels houden, zoals afstand houden en blijven zitten.

Bij de huwelijksvoltrekking mogen in heel Nederland binnen dertig mensen aanwezig zijn en buiten veertig.

Alleen bij een kerkelijk huwelijk zijn honderd mensen welkom, want voor kerken gelden andere coronaregels.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet te spreken over de 'volstrekte willekeur in de keuze van de zalen' die ondanks de strengere coronamaatregelen een ontheffing krijgen om toch meer mensen toe te kunnen laten.

Sinds dinsdag geldt binnen de aangescherpte coronamaatregelen dat er in principe niet meer dan dertig mensen in een zaal bij elkaar mogen zitten. Voor ‘instellingen van groot belang’ mogen veiligheidsregio’s een uitzondering maken, mits alle andere coronaregels goed nageleefd kunnen worden.

In Brabant wordt bijvoorbeeld ook verschillend omgegaan met de nieuwe regel om niet meer dan 30 personen in gebouwen toe te laten. Waar de veiligheidsregio Brabant-Noord (Den Bosch) de komende drie weken geen ontheffingen gaat verlenen aan culturele instellingen, komen er in de regio’s Midden- en West-Brabant (Breda en Tilburg) wel uitzonderingen voor de grote schouwburgen en concertzalen. Dat laatste geldt ook voor Brabant-Zuidoost (Eindhoven).