Horeca noemt ontheffingen voor instellingen volstrekte willekeur

Horeca noemt ontheffingen voor instellingen volstrekte willekeur

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet te spreken over de 'volstrekte willekeur in de keuze van de zalen' die ondanks de strengere coronamaatregelen een ontheffing krijgen om toch meer mensen toe te kunnen laten.

Sinds dinsdag geldt binnen de aangescherpte coronamaatregelen dat er in principe niet meer dan dertig mensen in een zaal bij elkaar mogen zitten. Voor 'instellingen van groot belang' mogen veiligheidsregio's een uitzondering maken, mits alle andere coronaregels goed nageleefd kunnen worden.

Geen eerlijk speelveld

'Tot grote verbazing van KHN is er in dit geval absoluut geen sprake van een eerlijk speelveld. Een willekeur in beleid tast de onderlinge concurrentiepositie van (horeca)bedrijven aan.' De horeca-organisatie wil dat de veiligheidsregio's bij het ontheffingenbeleid verder kijken dan 'alleen naar de klassieke theaters en schouwburgen.' Ook de evenementensector, vergader- en congreslocaties en Clubs & Nightlife-bedrijven zouden mogelijk onder die ontheffingen kunnen vallen, zo stelt KHN. 'Die middels strakke protocollen en met inachtneming van de 1,5 meter afstand ook op een verantwoorde manier open kunnen.'

'Wat zijn de criteria?'

Volgens de organisatie moeten de veiligheidsregio’s zo snel mogelijk duidelijkheid geven over hoe beslissingen tot stand komen en wat de criteria zijn. 'Je mag veronderstellen dat ruimte en gepaste afstand belangrijk zijn en daarmee dus de vraag in hoeverre op de betreffende locatie op een goede manier invulling kan worden gegeven aan de 1,5 meter afstand en andere coronaregels binnen. Inmiddels hebben meerdere sectoren bewezen dat zij hier middels strakke protocollen aan kunnen voldoen, dus de grote vraag is: waarom gelden de ontheffingen alleen voor bepaalde theaters, schouwburgen en gesubsidieerde poppodia?', vraagt KHN zich af.

De afgelopen dagen werd duidelijk dat in verschillende regio's al meerdere instellingen een ontheffing kregen.

Brabant

In Brabant wordt bijvoorbeeld verschillend omgegaan met de nieuwe regel om niet meer dan 30 personen in gebouwen toe te laten. Waar de veiligheidsregio Brabant-Noord (Den Bosch) de komende drie weken geen ontheffingen gaat verlenen aan culturele instellingen, komen er in de regio's Midden- en West-Brabant (Breda en Tilburg) wel uitzonderingen voor de grote schouwburgen en concertzalen. Dat laatste geldt ook voor Brabant-Zuidoost (Eindhoven).

In Midden- en West-Brabant kunnen 'instellingen met regulier meer dan 600 zitplaatsen' vrijstelling krijgen. Een woordvoerster zegt dat er bewust voor is gekozen om de uitzonderingsregels 'summier'te verwoorden. Zo weten de grote zalen, zoals het Chassé Theater in Breda, in ieder geval zeker dat ze vrijstelling kunnen aanvragen.

Met kleinere culturele instellingen zal nog in gesprek worden gegaan. Het gaat volgens haar bijvoorbeeld om bioscoopketen Pathé, die bijvoorbeeld niet een zaal heeft waar 600 mensen in kunnen, maar dat aantal wel kwijt kan in meerdere zalen.

In Zeeland

Wie de komende drie weken in Zeeland in het huwelijk treedt, mag daarna in die provincie wel een feestje of een etentje geven voor maximaal dertig mensen. De veiligheidsregio Zeeland heeft donderdag besloten dat de horeca daarvoor een vrijstelling krijgt, zodat "de gasten na het jawoord nog samen kunnen komen met het bruidspaar".

Zeeland maakt daarmee een uitzondering op de nieuwe coronaregels. Die schrijven voor dat voor een huwelijksfeest de regels van de horeca gelden: er kan slechts voor vier personen of één huishouden worden gereserveerd. Zeeland staat dertig mensen toe op de receptie, het diner of het feest, mits die zich verder wel aan alle coronaregels houden, zoals afstand houden en blijven zitten.

Bij de huwelijksvoltrekking mogen in heel Nederland binnen dertig mensen aanwezig zijn en buiten veertig. Alleen bij een kerkelijk huwelijk zijn honderd mensen welkom, want voor kerken gelden andere coronaregels.