Kasteel Wittem sluit voorgoed

Restaurant-hotel Kasteel Wittem in het Zuid-Limburgse dorp Wittem sluit voorgoed de deuren. Het pand is per 1 augustus verkocht, waarmee een eind komt aan veertig jaar horeca in het monumentale pand.
Delen:

De twee eigenaren van het Alliance-restaurant en hotel, Marc en Peter Ritzen, hebben het rijksmonument verkocht aan een private belegger die anoniem wenst te blijven. Een bedrag is niet bekendgemaakt.

De verkoop is geen gevolg van de crisis, laat gastheer Peter Ritzen weten. ,,We hebben het besluit vorig jaar juli al genomen. Ik word dit jaar 59. Ik heb 36 jaar lang tachtig uur per week gewerkt, het is mooi geweest.’’

Van de verkoop is de familie niet slechter geworden. Er is dan ook gekozen voor de hoogste bieder. ,,Er was wel interesse van een partij die het restaurant wilde voortzetten, maar hun bod was lager.’’ Dat het restaurant niet blijft bestaan, lijkt Ritzen weinig te kunnen schelen: ,,aan alles komt een keer een eind.’’

Wijnadviseur

Ritzen gaat nadat de verkoop is afgerond aan de slag als wijnadviseur bij een wijnkoperij in Maastricht. De rest van het personeel is nog zoekende, maar Ritzen verwacht dat de meesten door hun staat van dienst bij Kasteel Wittem snel weer aan de slag zullen zijn.

Gasten reageerden geschokt op het nieuws, zegt Ritzen. ,,Sommigen gaan echt met tranen in de ogen de deur uit. Voor hen is het een drama. Ze hebben hier hun huwelijk en soms ook hun 25-jarig huwelijk gevierd. Dat is nogal wat. We krijgen ook veel emotionele brieven en e-mails. De laatste dagen zien we heel veel vaste gasten die nog één keer willen komen eten. Zondag laten we de laatste gasten uit, en dan zijn we dicht.’’

Michelin-ster

Dit weekend sluit het kasteel voorgoed de deuren. Zondag 12 juli worden de laatste restaurant- en hotelgasten uitgezwaaid. Daarna gaat het personeel op vakantie, op 31 juli is de overdracht.

Wat er daarna met het monumentale pand gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het kasteel was ruim veertig jaar in handen van de familie Ritzen. Het grootste deel van die tijd heeft er een restaurant en hotel in gezeten, dat dit jaar het veertigjarig jubileum viert. Van 1977 tot 1989 had Kasteel Wittem een Michelin-ster.