Relletje om kunstbord

Relletje om kunstbord

Na Proeven van Kunst, waarbij restaurantgasten aan het eind van de avond een beschilderd onderbord mee naar huis krijgen, is er nu het concurrerende Kunst op Tafel. Het concept is praktisch hetzelfde. De twee concurrenten zitten elkaar stevig in de haren.

Volgens Gerard Gielen van Proeven van Kunst profileert Kunst op Tafel zich ten koste van zijn project. Frans van der Beek, de initiatiefnemer van Kunst op Tafel, is op zijn beurt verbolgen omdat Gielen ,,bewust foutieve’’ informatie over Kunst op Tafel verstrekt, ,,met de kennelijke bedoeling ons project te frustreren.’’

Voor de duidelijkheid: geen van de twee kan claimen de bedenker te zijn van het idee. Het weggeven van kunstig servies aan gasten bestaat al tientallen jaren, in binnen- en buitenland. Wel is Proeven van Kunst het eerste en tot nu toe enige project dat in Nederland op grote schaal wordt uitgerold. Na de succesvolle pilot in Breda ging Proeven van Kunst onlangs van start in Tilburg en Den Haag. Deze zomer volgen 's Hertogenbosch, Arnhem en Groningen, Maastricht, Amsterdam en Rotterdam.

Zover is Kunst op Tafel nog lang niet. Van Beek zegt op 1 september te beginnen met ,,vijf tot acht restaurants per provincie.’’ Maar op de site van Kunst op Tafel is de pagina met de deelnemende restaurants nog leeg.