Amsterdam sloot 167 illegale hotels in 2015

Amsterdam sloot 167 illegale hotels in 2015

De gemeente Amsterdam heeft in 2015 maar liefst 167 illegale hotels gesloten. Daarnaast zijn er meer dan 1200 woningen vrijgemaakt van woonfraude vorig jaar. De gemeente trekt in 2016 1 miljoen euro extra uit voor de aanpak van illegale hotels en bewoning.

Wethouder Wonen Laurens Ivens: ‘Afgelopen jaar hebben we 167 illegale hotels gesloten, dat is een sluiting om de dag. We krijgen steeds meer grip op woonfraude en we zien dat onze aanpak werkt. Daarom trekken we vanaf dit jaar € 1 miljoen euro extra uit voor de aanpak.’

Veel panden zijn onderzocht na een melding bij Zoeklicht. Zoeklicht is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam, de woningcorporaties en de Makelaarsvereniging Amsterdam. Bij het meldpunt kunnen Amsterdammers met een vermoeden van woonfraude telefonisch of digitaal terecht. Het aantal meldingen is de afgelopen jaren sterk gestegen.

Toeristische verhuur

Bij het indienen van een melding kan er gekozen worden uit verschillende vormen van woonfraude. De meeste meldingen gaan over toeristische verhuur (834 meldingen) en over doorverhuur (733 meldingen). De woningen waar een klacht over wordt ingediend zijn zowel particuliere woningen als corporatiewoningen.

Sancties

Afhankelijk van de overtreding die wordt geconstateerd zijn er verschillende sancties mogelijk. Als er bijvoorbeeld sprake is van overtreding van de Huisvestingswet kan dit leiden tot het opleggen van een bestuurlijke boete. In 2015 zijn er 122 bestuurlijke boetes opgelegd met een totaalbedrag van € 1.194.000,-.

In totaal zijn er door de inspanningen van de corporaties 956 sociale huurwoningen beschikbaar gekomen voor nieuwe verhuur. Juist omdat er in Amsterdam sprake is van woningschaarste is de aanpak van woonfraude een belangrijke prioriteit van het college.

Met het extra geld zet het college onder andere in op extra digitaal rechercheren en het intensiveren van de bestaande aanpak door vaker te (her)controleren.