0.0 wordt de norm en dat is helemaal niet erg

0.0 wordt de norm en dat is helemaal niet erg

Elke brouwer heeft ijn 0.0-variant. Terrassen worden vaker rookvrij en suiker wordt uit steeds meer producten geweerd. 0.0 wordt de norm, is dat erg?

Vanaf volgende zomer zal de Food and Drug Administration van de Verenigde Staten producenten van levensmiddelen verbieden om transvetten aan levensmiddelen toe te voegen. De verwachting is dat dit tienduizenden hartaanvallen en beroertes gaat voorkomen in de komende jaren. Transvetten zijn al lange tijd verbonden aan risico op hart- en vaatziekten. Tussen 2007 en 2011 werd in een gebied rondom New York City restaurants verboden voedsel met transvetten te bereiden. Het aantal ziekenhuisopnames voor een hartaanval of een beroerte in dit gebied lag daarna veel lager dan in andere gebieden. Die regio scoorde 6,2 procent lager op hartaanvallen en beroertes.

o.o: alcohol, suiker- en rookvrij

Steeds meer producten worden suikervrij. Coca-Cola stopt in Nederland met de suikerhoudende versie van Sprite. In plaats daarvan wordt de suiker- en calorievrije variant, die nu nog Sprite Zero heet, omgedoopt tot Sprite.

De aankondiging was blijkbaar reden voor ruime media-aandacht: ‘Helaas/gelukkig: vanaf heden is ook ons terras rookvrij’. Het bordje hangt in Café-Restaurant Amsterdam. Eigenaresse Milène Hoving was klaar met de rooklucht op haar terras mee en vlak voor het terrasseizoen hakte ze de knoop door en maakte ook haar terras rookvrij. Daarmee is ze een pionier in ­Amsterdam. Ook restaurant Kameryck uit Kamerik heeft een rookvrij terras en er volgen er meer.

Voor mijn generatie is het even wennen dat o.o de norm is, maar de jeugd van nu vindt dat heel normaal. Die gaan vrolijk naar frisfeesten en roken al helemaal niet. Toch komt uit CBS-cijfers naar voren dat jongeren gelukkiger zijn dan ooit.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Drankenkaart

Duik in de wereld van smaak en verfijning met deze nieuwe collectie. Ontdek alles over de kunst van het samenstellen van de perfecte drankenkaart, van bieren tot cocktails, koffie tot thee en wijnen. Laat je inspireren door deskundige inzichten en trends die de gastbeleving naar een hoger niveau tillen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.