DR. heeft met Alberto Matallana beste Bartender van Nederland in huis

DR. heeft met Alberto Matallana beste Bartender van Nederland in huis
Alberto Matallana beste Bartender van Nederland

Alberto Matallana van DR. uit Rotterdam is verkozen tot de beste Bartender van Nederland 2017. Hij won de wedstrijd in het W-hotel in Amsterdam op 29 mei en draagt nu officieel de titel Dutch Diageo World Class Bartender of the Year 2017. Hij is daarmee de opvolger van Kevin Kroon (2016) en Tess Posthumus (2015).

Alberto Matallana wist met veel succes het thema ‘Sustainability’ naar een hoger niveau te brengen. Naast deze felbegeerde titel, mag Matallana zich nu voegen tot de World Class Family én zal hij eind augustus 2017 afreizen naar Mexico om zich te kwalificeren voor de global finals. Tijdens deze wereldwijde finale zal hij het opnemen tegen meer dan 50 bartenders van over de hele wereld.

De overige negen Nederlandse finalisten:

finalisten beste bartender 2017
Alle finalisten van de Diageo wedstrijd.

Cristiano Del Lungo – W Lounge - Amsterdam
Daryl Lieuw-On – NY Basement - Rotterdam
Dyon Seedorf – George Cocktailbar - Rotterdam
Marcus Shockley – The Duchess - Amsterdam
Nikolas Vlamos – W Lounge - Amsterdam
Rogier de Haan – Mr. Mofongo - Groningen
Tim Lefevre – Regular & Jack - Amsterdam
Timo Stemerdink – Bar C - Amsterdam
Vincent Nouws – Supperclub – Amsterdam

Thema sustainability

Het thema dit jaar was ‘Sustainability’. De finalisten creëerden een signature cocktail die inspeelt op de sustainability trends van dit moment. Dit thema geeft ruimte voor ieders persoonlijke en brede interpretatie. Er werd gebruik gemaakt van allerlei elementen zoals gerecycleerde en milieuvriendelijke producten, food leftovers, biologische ingrediënten en accessoires, thuis gekweekt fruit en groenten en alternatieven voor ijs, papier en plastic. Alberto Matallana beste Bartender van Nederland

De tien finalisten werden op de proef gesteld aan de hand van vier opdrachten, zoals de sustainable cocktail challenge waar ze het centrale thema doortrekken in hun eigen signature serve, the knowledge challenge en ten slotte the tasting challenge. Alle World Class cocktails werden beoordeeld op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en balans. De jury besliste uiteindelijk welke twee finalisten het beste hebben gescoord over de proeven heen. Later die dag streden ze om de titel met hun signature serve.

Het waren Alberto Matallana, Dyon Seedorf, Rogier de Haan en Timo Stemerdink die zich kwalificeerden voor de halve finale in het W-hotel in Amsterdam. Uiteindelijk stonden Alberto en Timo in de Final Challenge tegenover elkaar waar ze streden in de ‘speed and efficiency’ ronde.

Alberto Matallana: ‘I'm really happy because I did not only deliver a dream, I delivered a message. The bartender community in The Netherlands is growing, people are putting an attitude and that is the best, not only the skills.’

World Class winnaar 2016 Kevin Kroon: 'Alberto maakt het verhaal compleet, hij weet de juiste snaar te raken. Het publiek hing aan zijn lippen en alle details, zowel in de speed round als in de sustainable round, waren World Class kwaliteit.'

De jury

De jury bestond dit jaar uit Dennis Tamse (Nolet Brand Ambassador), Ben Warren (Diageo Bulleit brand ambassador), Schilo van Coevorden (Chef-kok Taiko, Conservatorium Hotel), Ingmar Voerman (cocktail journalist) en Kevin Kroon (winner World Class Nederland 2016 & nr 12 wereldwijd).

Leestips:
Kevin Kroon Dutch Bartender 2016

Cocktailrecepten op MissetHoreca.nl 

Meer over én van Tess Posthumus op MissetHoreca.nl