'In een drijvend hotel is de kwaliteit van de keuken cruciaal'

'In een drijvend hotel is de kwaliteit van de keuken cruciaal'

Met het ontwerpen, engineeren en bouwen van een breed scala aan schepen heeft Scheepswerf de Hoop in 125 jaar wereldwijd furore gemaakt. "Al sinds 1889 weten wij de wensen van onze klanten te vertalen naar goed functionerende schepen. Van hotelpassagiersschepen tot sleepboten en van offshore reparatieschepen tot expeditie cruiseschepen", vertelt hoofd engineering Rick Tempelman trots. 'Passie voor kwaliteit van boeg tot achtersteven is wat ons drijft.'

Een van de partners die al jaren aan boord is bij Scheepswerf de Hoop is het grootkeukenbedrijf Metos. ‘Het is misschien niet het eerste waar je bij schepen aan denkt, maar de kombuis is ontzettend belangrijk. Neem een groot passagiersschip; dat is in feite een drijvend hotel, waar alles draait om comfort en lekker eten en drinken. Je begrijpt dat de kwaliteit van de keuken voor zo’n schip cruciaal is. Het bedrijf heeft – net als wij - circa 100 jaar ervaring met het ontwerpen, produceren en installeren van professionele keukens en spoelkeukens, dus het is geen toeval dat wij met zo’n gedegen partij samenwerken.’

Specifieke eisen aan scheepskeukens

MetosTempelman wijst erop dat aan scheepskeukens andere eisen worden gesteld dan aan professionele keukens in gewone hotels en restaurants. ‘De keukens op schepen werken met een andere spanning bijvoorbeeld, van 440 Volt. Daarbij moet de keuken ‘zeeproof’ zijn: je wilt niet dat keukenattributen bij de eerste de beste deining door de kombuis vliegen. Ook de kasten worden om die reden van speciale sloten voorzien. Daarbij moet alles in RVS worden gemaakt vanwege de zeelucht; roest ligt op zee natuurlijk snel op de loer. Bovendien bevinden kombuizen zich meestal onderin het schip. Dat betekent voor de producent van de keuken dat alles in delen moet worden gemaakt en gemonteerd. Dit alles vraagt om specialistische expertise. Wij zeggen niet voor niets bij de Hoop dat kwaliteit in de maritieme sector vrij snel komt bovendrijven.’

Weten waar je aan toe bent

MetosVeel schepen van De Hoop zijn inmiddels uitgerust met een Metos-keuken. De relatie met het bedrijf uit Deventer omschrijft Tempelman dan ook als zeer goed. ‘Accountmanagers Eef Langenkamp en Sander Kreeftenberg van het bedrijf weten waar ze het over hebben. Ze staan met beide benen stevig op de grond en houden net als wij van transparantie. Nog niet zo lang geleden kregen wij een opdracht uit de Verenigde Staten waarbij er aan de keuken zeer bijzondere eisen werden gesteld. Ze hebben toen niet geprobeerd om de opdracht onder andere voorwaarden binnen te halen. Ook dat getuigt van klasse. Bij zo’n open relatie vaart iedereen wel.’

Wilt u weten wat Metos voor uw bedrijf kan betekenen? Neem een kijkje in de keuken op www.metos.nl

Dit artikel is gesponsord door Metos.

Bekijk deze collectie

Keuken inrichten

Van het kiezen van de juiste apparatuur tot slimme energiebesparingstips en effectief keukenmanagement; in deze collectie staat alles wat je nodig hebt voor een goed geoliede keukenoperatie. Neem een kijkje in de keukens van andere horecaondernemers en laat je inspireren door hun aanpak.