Elf nieuwe restaurants in Michelingids Bangkok

Elf nieuwe restaurants in Michelingids Bangkok

De tweede editie van de Michelin Guide in Thailand is uitgebracht. De nieuwste editie bevat 217 restaurants en 67 hotels waaronder vier tweesterrenrestaurants, met één nieuwkomer, en 23 restaurants met één Michelinster, waarvan 10 nieuwkomers.

Dit is de eerste editie met uitgelichte gebieden buiten Bangkok, namelijk Phuket, Phang-Nga en Bangkok’s omliggende provincies. Gwendal Poullennec, International Director van de Michelingidsen zegt over de selectie van 2019: 'De selectie van dit jaar laat de diversiteit van culinaire ervaringen zien, in en buiten Bangkok. We hebben ook de populaire trend van het fijnproeversmenu zien opbloeien, waarbij chefs met veel aandacht een complete dinerervaring samenstellen.'

Ster voor Jimmy Ophorst in Phuket

De uitbreiding van de Michelin gids naar Phuket heeft mooie gevolgen voor de Nederlander Jimmy Ophorst (29). Twee jaar geleden startte hij er als chef van restaurant PRU dat staat voor Plant, Raise en Understand in Phuket. Pru zit op het luxe resort Trisara en telt 16 couverts. 'Vorig jaar bracht Michelin voor het eerst een gids uit in Thailand. Ik wilde daar heel graag in, maar het zuiden bleef onbenoemd in de eerste editie. Nu is dat gelukkig veranderd.' Jim Ophorst kookte in Nederland onder meer ruim vier jaar voor Elzenduin Beach van

Henk Savelberg

Henk Savelberg ontving vorig jaar een Michelinster voor zijn restaurant Savelberg Thailand in Bangkok. De Nederlandse topkok opende vier jaar geleden een restaurant in de Thaise hoofdstad. ‘Ik voel me vereerd. Voor de vijfde keer in mijn leven een Michelinster’, reageerde Henk Savelberg toen op Facebook. Savelberg Thailand heeft de Michelinster voor de editie van 2019 behouden.

Nieuw tweesterrenrestaurant

In de 2019 editie behouden alle tweesterrenrestaurants van de vorige editie, Gaggan, Le Normandie, en Mezzaluna, hun onderscheidingen. De enige verandering is Sühring, die van één naar twee sterren gaat, waar de chef-broers Mathias en Thomas Sühring unieke en hedendaagse, Europese gerechten bereiden met hun eigen moderne, Duitse kookstijl.

De 2019 selectie in een oogopslag:

• Vier tweesterrenrestaurants (een nieuwe)
• 23 eensterrestaurants (10 nieuwe)
• 72 Bib Gourmand restaurants (42 nieuwe)

Restaurants Le Du en Gaa de enige twee restaurants die van de ‘Plate’ - een titel gegeven aan restaurants voor goede maaltijden met verse ingrediënten en prima bereiding - naar een ster zijn geklommen. Acht restaurants zijn nieuwe namen, waarvan er vijf in het centrum van Bangkok zijn gevestigd. Canvas, een restaurant waar kunst en eten elkaar treffen en elk gerecht er als een kunstwerk. Methavalai Sorndaeng, waar loyale klanten al meer dan 60 jaar komen voor zijn gerechten met een explosie van smaken en geraffineerde complexiteit. R-Haan, een restaurant dat authentieke Thaise gerechten van de regionale en Royal Thai keuken biedt. Saawaan, waar een vast tien gangenmenu van de authentieke Thaise keuken de enige optie is, die je meenemen op een reis door Thaise smaken, cultuur en kunst. Sorn, een restaurant met de focus op verloren recepten en de kunst van de keuken van zuid Thailand door het gebruiken van duurzaam ingekochte ingrediënten van een vertrouwd netwerk boeren en vissers, en geraffineerde en verfijnde kooktechnieken.

Bangkok en omstreken

Michelingids

De andere twee restaurants met één ster zijn te vinden in Bangkok’s directe omgeving. Ruean Panya (in de Samut Sakhon provincie), een familiebedrijf dat wordt gezien als een verborgen parel met een geweldige combinatie van eten en kunst, waar de aandacht voor detail van de chef en de complexiteit van smaken elk gerecht het wachten waard maken. Susan Thip (in de Nonthaburi provincie), een restaurant middenin een weelderige tuin, waar zijn verfijnde keuken is geïnspireerd door royale recepten. Een restaurant in Phuket is bekroond met een ster: PRU, een geraffineerd restaurant in een luxueus villapark biedt delicate gerechten, gemaakt met ingrediënten geteeld in zijn eigen 96 hectare organische boerderij, zelfs de boter is huisgemaakt met melk uit Krabi.

Daarnaast hebben drie restaurants die al een ster hadden, namelijk Elements, Nahm en Saneh Jaan, deze titel behouden, met nieuwe chefs aan het roer.