nieuws

Michelinster voor topkok Henk Savelberg in Thailand

Restaurant 5369

Henk Savelberg heeft een Michelinster ontvangen voor zijn restaurant Savelberg Thailand in Bangkok. De Nederlandse topkok opende drie jaar geleden een restaurant in de Thaise hoofdstad. ‘Ik voel me vereerd. Voor de vijfde keer in mijn leven een Michelinster’, reageert Henk Savelberg op Facebook.

Michelinster voor topkok Henk Savelberg in Thailand

‘Dit keer een Michelinster in Bangkok. Mijn dank gaat uit naar mijn team’, vervolgt de topkok. Het is de eerste keer dat de Michelingids wordt uitgebracht in Thailand.

Henk Savelberg vertrok drie jaar geleden naar Thailand waar hij sindsdien kookt in Restaurant Savelberg in Bangkok. Het restaurant is gevestigd in het Oriental Residence Hotel. Zijn restaurant in Voorburg deed hij over aan Carsten Klint die er Central Park bij Ron Blaauw begon. Klint maakte afgelopen zomer bekend weg te gaan bij Central Park. Hij droeg zijn belang in het hotel en het restaurant over aan twee vennoten.

Savelberg en Michelin

Savelberg kreeg in 1982 zijn eerste Michelinster bij De Graaf van het Hoogveen. Daarna volgde Seinpost in Scheveningen, Vreugd en Rust in Voorburg en Savelberg Voorburg.

De kok is 29 als hij in De Graaf van het Hoogveen in Noordwijk zijn eerste Michelinster op zijn buis mag borduren. In de tweede helft van de jaren tachtig zet hij met een aantal anderen een besloten vennootschap op waarmee hij eerst Seinpost ( in -85 weer een Michelinster) in Scheveningen en vanaf 1989 Vreugd en Rust exploiteert (na twee jaar verbouwen). In 1993 barst die bv. Twee jaar later start Savelberg in hetzelfde pand weer een restaurant: Savelberg Voorburg. Hij krijgt in 1997 opnieuw een ster en wordt in datzelfde jaar geïnaugureerd tot Meesterkok.

Henk Savelberg is altijd lid gebleven van de culinaire vriendenclub Les Patrons Cuisiniers. Chef-koks Martin Kruithof , Jarno Eggen, Cees Helder, Raymond Prinsen en Wilco Berends reisden een jaar geleden af naar Thailand om daar samen met  Savelberg een diner te verzorgen voor 120 gasten in Savelbergs restaurant.

Bekijk hieronder een interview dat Misset Horeca had met Henk Savelberg vlak voor zijn vertrek naar Thailand.