Internationale award voor interieurontwerp sterrenrestaurant Fred Rotterdam

Internationale award voor interieurontwerp sterrenrestaurant Fred Rotterdam
(c) (c) Pieter D'Hoop

Jeroen Smeele, creatief brein en eigenaar van het Rotterdamse interieurontwerpbureau Smeele heeft in de prestigieuze designcompetitie van de German Design Council een Special Mention Award gewonnen voor het interieurontwerp van tweesterrenrestaurant Fred in Rotterdam.

De Rotterdamse interieurontwerper realiseerde het nieuwe interieur van restaurant Fred in januari 2018. Het resultaat getuigt volgens de jury van 'outstanding design quality'. De jury was vooral enthousiast over de gedurfde elementen in het tijdloze, elegante ontwerp die het interieur van chef-eigenaar Fred Mustert onderscheidend maken.

Interieur met een verhaal

Jeroen Smeele, van interieurontwerpbureau Smeele: 'Samen met mijn team ben ik erg trots op deze award, het voelt goed dat ons werk voor restaurant Fred zo gewaardeerd wordt door mijn vakgenoten. Een interieur met een verhaal is essentieel voor toprestaurants. Gasten komen voor het heerlijke eten, maar ook om een geweldige tijd te hebben. Voor mij was al snel duidelijk dat het nieuwe interieur van Fred het unieke karakter en het hoge kwaliteitsniveau van chef-eigenaar Fred Mustert moest uitstralen.

De culinaire beleving van Fred heb ik vertaald naar een interieur met veel comfort waarin zich uniek vormgeven objecten bevinden. Ik hou ervan om intensief en opbouwend samen te werken met mijn opdrachtgever. In de emotie van de klant ligt vaak de basis van een goed ontwerp. Ik hecht veel waarde aan het DNA van de gebruiker; een project is in mijn ogen geslaagd als de opdrachtgever zich herkent in het nieuwe interieur.'

(c) Pieter D'Hoop

Lichtobject handtekening van de chef

Ook Fred Mustert is trots op de award voor zijn restaurantinterieur. 'Ik zit vol ideeën en heb altijd in mijn hoofd hoe ik die uitgewerkt wil hebben. Jeroen is een uitstekende luisteraar, die mijn ideeën heeft aangevuld en verbeterd en er zijn persoonlijke touch aan heeft toegevoegd. Dit resulteerde in een zeer bijzonder interieurontwerp.'

Fred Mustert: 'Restaurant Fred is nu precies zoals ik het voor ogen had. Het interieur heeft iets mysterieus, iets magisch. Van de prachtige kaasopstelling in de glasvitrine in de entree, de fenomenaal vormgegeven winedome, tot het custom made kunstwerk van bladgoud in de notenhouten wand. De akoestiek is sterk verbeterd en zelfs bij kunstlicht blijven mijn gerechten volledig overeind. Het mooiste van het interieur vind ik het unieke lichtobject aan het plafond, dat mijn handtekening als chef symboliseert.'

Verder dan alleen interieurontwerp

Jeroen Smeele tekende eerder voor de interieurontwerpen van sterrenrestaurants Parkheuvel en Amarone in Rotterdam, ML in Haarlem, De Nederlanden in Vreeland en Vista in Willemstad. Recent leverde hij het interieur op van Harries Wine & Deli in Rotterdam. Met zijn bureau gaat Jeroen Smeele verder dan alleen interieurontwerpen. Omdat de totale uitstraling van een horecabedrijf minstens zo belangrijk is als het interieur biedt hij zijn opdrachtgevers ook conceptontwikkeling aan, waaronder huisstijlontwerp.

Jeroen Smeele is tevens de organisator van een succesvolle jaarlijkse inspiratietour voor horeca-ondernemers langs meerdere restaurants waarvan hij het interieur heeft ontworpen. De volgende ‘Smeele Hospitality Inspiration Session’ zal in 2019 worden gehouden.

Over de German Design Council

De German Design Council is een autoriteit op het gebied van Duits en internationaal design. De internationale vakjury reikt jaarlijks awards uit voor projecten en producten die opvallen door de kwaliteit en het niveau van hun vormgeving. Projecten met een bijzonder design worden gehonoreerd met een Special Mention Award. De German Design Awards worden op 8 februari 2019 uitgereikt op de Ambiente beurs in Frankfurt am Main.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.