Ster voor Voltaire in Leersum 'We komen bijna niet uit onze woorden'

Ster voor Voltaire in Leersum 'We komen bijna niet uit onze woorden'
Robert van der Poel, Boerma en Thomas Diepersloot

Yvo Kwak, Robert Poel en Thomas Diepersloot zijn bijna sprakeloos op het podium kort na de uitreiking van Michelin 2019. De rode gids beloonde Voltaire, het restaurant op Parc Broekhuizen, met een Michelinster.

Bekijk hieronder de reactie van de drie kort na afloop van de bekendmaking van de Michelinsterren 2019.

Anita Bos, sinds kort verbonden aan Parc Broekhuizen, laat weten apetrots te zijn op de jongens. Hetzelfde zegt Jacob Jan Boerma. Hij heeft zijn naam verbonden aan restaurant Voltaire op het Landgoed in Leersum.

Jacob Jan Boerma over Michelin 2019

Sprakeloos. Dat zijn Thomas Diepersloot en Robert Poel over het krijgen van hun eerste Michelin ster. De 30-jarige chefs van het historische landgoed Parc Broekhuizen in Leersum worden in de nieuwe editie van de Michelin gids 2019 geroemd om hun ‘inventieve en technisch beheerste smaakassociaties’.

Diepersloot: ‘We zijn pas twee jaar bezig in Parc Broekhuizen. Dit is zo supercool.’ Poel: ‘We horen nu bij de groten in het rode boekje. Ons harde werken is beloond. De telefoon staat roodgloeiend.’

De bandenfirma roemt in de nieuwe gids met de Michelinsterren 2019 onder andere de koningskrab met burrata, watermeloen en tomaat. Een gerecht waarover de twee chefs niet lang hoefden te sparren. Poel: ‘Thomas en ik zijn eigenwijs en moeten soms ons best doen elkaar te overtuigen. Het mooie daarvan is dat er meerwaarde ontstaat.’
Diepersloot: ‘Over dit gerecht waren we het snel eens. De krab werd langzaam gegaard op 72 graden en we voegden met de tomaat frisheid en met de meloen een zoetje toe.’
Driesterren-chef Jacob Jan Boerma (De Leest in Vaassen) is consulting chef bij restaurant Voltaire, onderdeel van boetiekhotel Parc Broekhuizen. ‘De jongens hebben samen met maître-sommelier Yvo Kwak een megaprestatie geleverd’, aldus Boerma.

Michelin at drie keer bij Voltaire

Zeker drie keer zijn de Michelininspecteurs op bezoek geweest. Behalve het eten wordt ook de grandeur van het hotel en het interieur van Judith van Mourik in de nieuwe gids geprezen. ‘Dit luxe boetiekhotel heeft grandeur, maar is ook persoonlijk. Een droomomgeving om tot rust te komen. Judith van Mourik: ‘De Michelin ster is de kroon op ieders werk.’ In de Michelin gids heeft Parc Broekhuizen een unieke 2e hoogste mogelijke onderscheiding voor het hotel gekregen.

De chefs

Thomas Diepersloot (Delft) volgde de koksopleiding in Den Haag, werkte erna bij Marco Westmaas in Ter Heijde en in Thailand, drie jaar bij ’t Gebaar in Antwerpen en 1 jaar bij Jacob Jan Boerma voordat hij in 2017 bij restaurant Voltaire kwam.
Zijn stijl: ‘Licht, modern, Aziatisch’
Zijn held: ‘Heb ik niet echt. Er zijn zoveel chefs, alles gaat zo snel.’
Zijn droom: ‘Eten bij Michel Bras.’

Robert Poel (Harderwijk) volgde de koksopleiding in Apeldoorn en werkte zes jaar bij Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen). Vanaf de opening in 2016 was hij chef van restaurant Voltaire.
Zijn stijl: ‘Licht verteerbaar, fris met klassieke tonen.’
Zijn held: ‘Marco Pierre White is mijn culinaire rockster.’
Zijn droom: ‘Eten bij Magnus Nilsson van restaurant Fåviken in Zweden. Dat rauwe en nuchtere spreekt mij aan.’

Restaurant Voltaire is vernoemd naar de Franse filosoof waarvan afbeeldingen van zijn toneelstukken door schilder Laquy op diverse muurschilderingen in het landhuis terug te vinden zijn. Het biedt een moderne wereldkeuken waarin seizoens-producten en lokale ingrediënten een grote rol spelen.