John Meijerink wint NK Tapwedstrijden op Horecava 2019

John Meijerink is de beste biertapper van Nederland. De medewerker van Paviljoen Lutterzand uit De Lutte liet over drie rondes 63 mede-tappers achter zich. De finale van het NK Tapwedstrijden vond ook dit jaar plaats op de Horecava in Amsterdam.

John Meijerink was één van de liefst 64 biertappers die zich hadden gekwalificeerd voor de finale van het NK Tapwedstrijden. De medewerker van Paviljoen Lutterzand uit De Lutte wist over drie rondes uiteindelijk het beste te scoren. Hiermee volgt hij Frank Bruin op en mag hij zich de beste biertapper van het land noemen.

Meijerink doet regelmatig mee aan de wedstrijd, maar nu dus voor het eerst de gouden plak claimen. Op plek twee eindigde Amber Ott van Zuyver Samen Eten en Drinken uit Soest en het brons ging naar Koen Wilmes van Biertaverne De Gouverneur in Maastricht.

Vaasjes, fluitjes en speciaalbier

In de eerste ronde werden de deelnemers verdeeld in twee groepen. De eerste 32 moesten twee fluitjes tappen, de andere 32 dienden twee vaasjes te tappen. In de tweede ronde werd dat omgedraaid. Over twee rondes werden de scores opgemaakt en gingen de beste tien door naar de finale.

In de finale moesten de tien deelnemers met liefst zes glazen op hun dienblad richting de jury. Twee vaasjes, twee fluitjes, één speciaalbier uit fles -die voor de jurytafel, op het dienblad uitgeschonken diende te worden- en één speciaalbier van de tap. Dat laatste is een noviteit, en daarmee wil de organisatie inspelen op de landelijke trend.

Tapwedstrijden NK Horecava 2019

Brand Dubbelbock en Grand Prestige in finale

De primeur van het eerste getapte speciaalbier bij de tapwedstrijden was voor de Brand Dubbelbock. Deelenemers wisten van tevoren dat ze deze in de finale zouden gaan tappen. Het speciaalbier dat van fles werd uitgeschonken blijft altijd een geheim tot de finale. Dit jaar was het hetzelfde bier als vorig jaar: de Grand Prestige van Hertog Jan.

De eerste jurering vond plaats aan de tap. Hier keken juryleden Remco Glas en oud-winnaar Raymond Hardy de deelnemers op de vingers om te letten op spoelen, tappen, dienbladen droogmaken en alles wat komt kijken bij het tappen van een goed pils. Daarna liepen de deelnemers over catwalk om hun bieren uit te serveren aan juryleden Antonio van den Hengel en Rudy Spanjer.

NK Tapwedstrijden horecava 2019

Landelijke voorrondes

In totaal hadden 64 deelnemers zich gekwalificeerd voor de finaleronde van het NK Tapwedstrijden. Die voorrondes vonden het het hele jaar door plaats. Gerrit Verweij, eigenaar van Het Rechthuis in Mijdrecht en sinds het begin betrokken bij het NK: 'En daar zijn uiteindelijk 64 deelnemers van overgebleven vanuit het hele land.' Die vertegenwoordiging was ook branchebreed. 'Hotels, cafés, restaurant: het niveau van tappen wordt in de hele horeca als belangrijk ervaren.

De strijd om wie het beste bier kan tappen vindt al sinds de jaren '50 van de vorige eeuw plaats, maar wordt sinds 2007 georganiseerd door de Stichting Tapwedstrijden.