nieuws

Noviteit op NK Biertappen: speciaalbier van fles én tap

Café 441

Noviteit op NK Biertappen: speciaalbier van fles én tap

Voor het eerst moeten de finalisten van het NK Biertappen ook een speciaalbier van de tap aan de jury presenteren. Tot nu toe moesten de finalisten twee speciaalbieren uitschenken uit fles. ‘Speciaalbier maakt ook een opmars aan de tap, dat moesten we ook in de wedstrijd integreren.’

De finale van het NK Biertappen vindt donderdag 10 januari plaats op de Horecava. 64 deelnemers zullen in drie rondes tegen elkaar strijden. Voor het eerst zal er -in de laatste ronde- ook speciaalbier van de tap aan de jury gepresenteerd worden. Namens de organisatie vertelt Joris van Berkel: ‘De opmars van speciaalbier is ook zichtbaar op de tap. Al langer natuurlijk, dus wij hebben de afgelopen tijd geïnventariseerd hoe we dat in de wedstrijd konden integreren.’

Drie rondes biertappen: fluitje, vaasje, speciaalbier

64 deelnemers hebben zich het afgelopen jaar gekwalificeerd voor de finale van de tapwedstrijden. In de eerste ronde zullen 32 deelnemers twee fluitjes pils tappen en 32 zullen twee vaasjes tappen. In de tweede ronde wordt dat omgedraaid. Alle deelnemers moeten hun getapte pils uitserveren aan een jury. Zij zullen de prestaties beoordelen en daarbij onder meer kijken naar de omgang met het glaswerk, het dienblad, het uitserveren en natuurlijk de kwaliteit van het getapte bier.

Uit de eerste twee rondes komt een eindscore en de beste 10 deelnemers mogen naar ronde drie, de finale. Hierin moeten zij één speciaalbier uitschenken in het glas van de brouwer én één speciaalbier tappen in het glas van de organisatie. Welke bieren in de finale geschonken en getapt worden is nog niet bekend. Deelnemers zullen dus ter plekke horen en zien welk bier ze moeten uitserveren aan de jury.

Gerelateerde content

Gerelateerde content

Belangrijk bij speciaalbier tappen

In voorgaande jaren moesten deelnemers in de laatste ronde twee speciaalbieren inschenken, het tappen is dus nieuw toegevoegd. De jury zal bij het tappen van speciaalbier letten op de volgende aspecten.

– Het voetje van het speciaalbier-glas dient ook gespoeld te worden
– Het eerste propje mag zowel in als naast het glas vallen (keuze aan de tapper)
– Speciaalbier wordt niet afgeschuimd
– Er wordt wat manchet betreft gelet op hoogte manchet (maatstreep), bolling en zo
weinig mogelijk (grote) bellen.


Reageer op dit artikel