Hertog Jan brouwt Grand Prestige Vatgerijpt 2019 met drie distillateurs

Hertog Jan brouwt Grand Prestige Vatgerijpt 2019 met drie distillateurs

De Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan heeft dit jaar gerijpt in geselecteerde vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs; Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Sinds 2017 ontwikkelen de brouwers van Hertog Jan jaarlijks een eenmalige, exclusieve variant van hun kroonjuweel.

Het Grand Prestige-bier van Hertog Jan wordt met vier verschillende mouten gebrouwen en door het lange rijpingsproces ontwikkelt het een smaak die doet denken aan een oude portwijn. Voor de edities van dit jaar zijn er vanuit Groningen, Dordrecht en Baarle-Nassau houten vaten, ruim veertig per distillateur, aan de brouwerij in het Limburgse Arcen uitgeleend.

In dezelfde vaten waar de Grand Prestige van Hertog Jan acht maanden lang op smaak is gekomen, hebben in een eerder leven de korenwijn, rogge genever en gerstemoutwijn van respectievelijk Hooghoudt, Zuidam en Rutte gerijpt.

'De natuur haar gang laten gaan'

In verschillende smaaksessies hebben Meesterbrouwer Gerard van den Broek en de drie destillateurs onderzoek gedaan over hoe hun kennis over smaak het beste toegepast kon worden. Het uitgangspunt was de smaak van het bier. ‘De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Je moet niks willen forceren.'

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

'Door de tijd gaan de smaken van het bier een huwelijk aan met de smaken van het houten vat. Daarbij verloopt de rijping in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt voor een stukje onberekenbaarheid in het rijpingsproces. Daarin schuilt een soort magie, wat vatrijping voor ons zo bijzonder en leuk maakt.’

Smaakverschillen in complexe drank

Oprichter van de Academie voor Gastronomie Peter Klosse, die promoveerde aan de Universiteit Maastricht met een proefschrift over smaak, ligt toe wat voor effect een dergelijk rijpingsproces heeft: ‘Wanneer je proeft ontdek je dat aroma’s en smaaktonen zich blijven ontwikkelen.’ Tijdens het drinken van een complexe drank als Grand Prestige Vatgerijpt zal je dus steeds meer smaakverschillen waarnemen.

Grand Prestige Vatgerijpt is verkrijgbaar in de brouwerij en online. De drie varianten van 2019 en de speciale Grand Prestige Jenever, worden op zaterdag 16 maart gelanceerd in de Hertog Jan brouwerij te Arcen.