EHM Group maakt hotel en horeca van Arnhemse koepelgevangenis

EHM Group maakt hotel en horeca van Arnhemse koepelgevangenis

De Arnhemse Koepelgevangenis wordt omgebouwd tot hotel, horeca en woningen. De vastgoedeigenaren die in 2018 het complex kochten, gaan voor de horeca en het hotel de samenwerking aan met EHM Group. Het hotel moet eind 2021 open.

Vorig jaar werd bekend dat de Koepelgevangenis in Arnhem werd overgenomen door Ter Steege Gebiedsontwikkeling en Explorius Vastgoedontwikkeling. Nu kondigen deze partijen meer over de invulling van het terrein aan en maken ze hun samenwerking met EHM Group bekend. De karakteristieke monumentale panden, die voorheen dienst deden als gevangenis, krijgen een hotel- en horecabestemming.

De voormalige gevangenis, die in 1886 door Johan Metzelaar werd ontworpen, kent vele levens: van penitentiaire inrichting tot gevangenis, van huis van bewaring tot opvangcentrum. De volgende bestemming is nu ook bekend: de Koepel in Arnhem krijgt een hotel- en horecafunctie.

Gijs Takkenkamp van Ter Steege Gebiedsontwikkeling: 'Toen we in juni 2018 samen met Explorius eigenaar werden van het terrein rondom de Koepelgevangenis, hadden we al een helder beeld wat we ermee wilden doen. De buurt had samen met het Rijk een nota opgesteld met uitgangspunten, die wij natuurlijk als leidraad hebben gebruikt. In de periode erna zijn we benaderd door diverse partijen, die met ons samen willen werken. De plannen van EHM Group om in deze historische gevangenis een horeca- en hotelfunctie te gaan verwezenlijken passen het beste bij het beeld wat wij voor ogen hebben. Namelijk een multifunctioneel woongebied gecombineerd met een aantrekkelijke invulling voor de monumentale gebouwen.'

In 2017 opende tijdens de Nijmeegse vierdaagse een pop-up hotel in de Koepelgevangenis. Toen werd nog gezegd dat, vanwege de woonbestemming, een permanent hotel niet waarschijnlijk leek. Nu gaan die functies worden gecombineerd.

Niek Broeze van Explorius Vastgoedontwikkeling: 'De eigenaren van EHM Group hebben in het verleden vele bijzondere horecaondernemingen ontwikkeld en bestierd. Natuurlijk hebben we vooraf veel en goed gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden, aangezien we te maken hebben met meerdere gemeentelijke en rijksmonumenten. Daarnaast hechten wij groot belang aan de mening van de buurt en zijn daarom voornemens om samen met EHM Group het participatietraject met de buurt in mei weer op te starten. Wij kijken erg uit naar de samenwerking.'

Wouter Dekker, binnen EHM Group onder meer verantwoordelijk voor ontwikkeling en uitbreiding van de onderneming, geeft aan verheugd te zijn met de aankoop van de Koepelgevangenis. 'Onze onderneming is bij uitstek in het leven geroepen om bijzondere hospitality objecten te exploiteren. Geweldig dat het ons is gegund de horecaplannen uit te werken en een iconische pleisterplaats te realiseren, passend in de totaalontwikkeling van Ter Steege en Explorius. We kunnen niet wachten te starten: iets creëren wat mensen verbindt, zowel hotelgasten als lokale bevolking, is ons ultieme doel. Het streven is om de deuren voor het publiek te kunnen openen in het derde kwartaal van 2021.'

Koepelgevangenis Arnhem wordt hotel
Vlnr: Gijs Takkenkamp (Ter Steege), Wouter Dekker (EHM Group), Bas Tolmeijer (EHM Group), Alfred Tibben (Explorius)

Over EHM Group

European Hospitality Management Group is in 2018 opgericht door hoteliers Bas Tolmeijer, Willem-Jan van den Dijssel en Francesco Monaco. De onderneming richt zich op het acquireren van grootschalige hospitality projecten en het ontwikkelen en uitbouwen van unieke horecaconcepten. Tot de portefeuille van EHM Group behoren onder meer wellnessresort Thermae 2000 in Valkenburg, dat dit jaar haar 30-jarig jubileum viert. Recent nam EHM Group het eveneens in Arnhem gelegen Hotel Haarhuis over, dat een complete metamorfose zal krijgen.

Over Ter Steege Gebiedsontwikkeling

Ter Steege Gebiedsontwikkeling B.V. is één van de werkmaatschappijen binnen Ter Steege Bouw Vastgoed en is verantwoordelijk voor de risicodragende gebiedsontwikkelingen van Ter Steege. Vanuit Ter Steege Gebiedsontwikkeling worden locaties voor (her)ontwikkeling geacquireerd en geworven en ontwikkeld tot aansprekende nieuwe woon- en werklocaties. Deze gebiedsontwikkelingen worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de regionale Bouw Vastgoed bedrijven van Ter Steege.

Over Explorius Vastgoedontwikkeling

Explorius Vastgoedontwikkeling is een risicodragende vastgoed- en gebiedsontwikkelaar en een 100% zusterbedrijf van Nijhuis Bouw in Rijssen. Nijhuis is een gerenommeerde ontwikkelaar en bouwer van woningen. Explorius is haar uit de band springende zusterorganisatie, steeds op zoek naar ontwikkeling, innovatie en een nieuwe werkelijkheid.