Vier chefs door naar Nederlandse finale Bocuse d'Or 2019

Vier chefs door naar Nederlandse finale Bocuse d'Or 2019
Rob Wijnen, Micha van der Veen, Marco van der Wijngaard en Kees Visser

Op 27 mei hebben 10 geselecteerde kandidaten in het FrieslandCampina Innovation Center gestreden voor een plek in de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Vier van de tien finalisten gaan door: Marco van der Wijngaard, Micha van der Veen, Kees Visser en Rob Wijnen.

In 1 uur en 25 minuten moesten de kandidaten hun gerecht op 5 borden presenteren aan de vakjury. De vakjury stond onder leiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart.

De uitslagen lagen extreem ver uit elkaar. Waar de een heel goed presteerde op smaak en bereiding werden er juist weer punten verspeeld op de presentatie. De top 4 wist als beste de onderdelen te combineren tot wedstrijdwaardige gerechten.

De vijf finalisten Bocuse d'Or zijn:

  • Marco van der Wijngaard van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
  • Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag
  • Kees Visser van Bij Kees in Zierikzee
  • Rob Wijnen restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel
  • Wildcard deelnemer*

*Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland gaat één wildcard uitgeven aan een kandidaat die rechtstreeks deel mag nemen aan de finale in Rotterdam. Wie dat is, wordt over ruim een week bekendgemaakt. Dat is dan de vijfde deelnemer aan de Nederlandse finale.

Na de Nederlandse finale gaat er wekelijks getraind worden voor de Europese finale in Tallinn, Estland. De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt plaats in het Franse Lyon.

De kandidaten hebben gewerkt met kalfsvlees van de Van Drie Group, aardappelgarnituur en kregen ter plaatse een blackbox met groenten van het seizoen van de Makro aangeboden. Het was verplicht om te werken met deze ingrediënten en de producten van de partners, waaronder Chef.

Gastvrij Rotterdam, Tallinn en Lyon

De vakjury was kritisch op de gerechten die werden gepresenteerd. Deelnemen aan de wereldfinale om de Bocuse d’Or betekent deelnemen op het hoogste internationale culinaire niveau.

Europese finale Bocuse d'Or

Wedstrijdleider Marco Poldervaart: “We hebben gezien dat er veel culinaire ambitie in de Nederlandse keukens is. We hebben mooie presentaties gezien, maar onder druk koken en een goed geheel neerzetten is een uitdaging. Dat hoort bij deze wedstrijd.’ Naast Marco Poldervaart zitten Pascal Jalhay en Marcel de Leeuw en Andre van Dongen in de vakjury.

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam wordt op maandag 23 september de Nederlandse finale gehouden op het podium World of Bocuse d’Or.


Schrijf gratis in voor thema updates van Misset Horeca

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema's voor de ondernemer: interieur, personeel, terras, koffie, bier en ook voor starters hebben we een update. Ze bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega's. Schrijf je gratis in!