Marko Karelse (JRE): 'Jonge chefs helpen die ondernemer worden'

Marko Karelse (JRE): 'Jonge chefs helpen die ondernemer worden'
Rik Jansma en Marko Karelse

Marko Karelse - chef en eigenaar van Villa La Ruche in Voorburg, wordt eind dit jaar voorzitter van de restaurantvereniging JRE Nederland waarbij JRE staat voor Jeunes Restaurateurs 'd Europe. Hij neemt het stokje over van Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk.

Rik Jansma was zes jaar voorzitter van de Nederlandse JRE en gaat nu zitting nemen in het Europese bestuur. Marko Karelse (39) is met zijn restaurant al zeven jaar aangesloten bij de restaurantvereniging waarvan hij straks de voorzittershamer overneemt.

Karelse verwacht gen grote groei voor de club, maar hoopt wel ‘jonge parels toe te voegen. Elk jaar vallen er een aantal leden en komt er ook een aantal bij. We zijn bijna een vriendengroep, als ondernemer moet je er ook tussen passen.

Wat Karelse zo prettig vindt aan zijn lidmaatschap is het delen van problemen met collega’s. ‘Iedereen loopt tegen dezelfde dingen aan. En het is fijn om die te bespreken met een ondernemer uit je straat, maar soms is het nog prettiger om dat met andere restaurateurs uit het land te bespreken. Zeker als je als chef net de weg naar het ondernemerschap bent ingeslagen. Want ondernemen, dat is ook echt een vak. Net als koken.’

Video met Marko Karelse

Video met Rik Jansma