Acht Nederlanders in top 100 Best Chef Awards 2019

Acht Nederlanders in top 100 Best Chef Awards 2019
Delegatie van NL-chefs in 2018 in Milaan. (foto Ivo Geskus)

In de top 100 Best Chef 2019 staan acht Nederlandse chefs. Jacob Jan Boerma, Soenil Bahadoer, Syrco Bakker, Joris Bijdendijk, Jonnie Boer, Jannis Brevet, Nick Bril en Richard Ekkebus behoren bij de 100 beste chefs van de wereld.

Op welke positie de chefs staan in de ranglijst van de 100 beste chefs van de wereld wordt bekend op 24 september in Barcelona. Jonnie Boer stond vorig jaar op nummer 5. Soenil Bahadoer stond in 2018 op 181, hij stijgt dus in ieder geval flink. Jannis Brevet nam positie 100 in en Jacob Jan Boerma stond op 82 vorig jaar. Bijdendijk stond vorig jaar op nummer 48 in de lijst, het was de eerste keer dat zijn naam werd vermeld.

Op de omvangrijke lijst met kanshebbers om bij de top 100 te komen stonden ook nog de Nederlanders: Jimmy Ophorst (Pru, Phuket),François Geurds (FG restaurant, Rotterdam), Arnout van der Kolk (C., Amsterdam) en Dennis Huwaë (Daalder, Amsterdam).

De best scorende landen met de meeste top 100 chefs van 2019 

  • Frankrijk (18)
  • Italië (12)
  • Spanje (12)

De top 5 van vorig jaar – Joan Roca (Spanje), Rene Redzepi (Denemarken), David Muñoz (Spanje), Björn Frantzén (Zweden) en Jonnie Boer (Nederland) – maakt opnieuw deel uit van de Top 100 van 2019. De Belgische chefs in de shortlist zijn Benoit Dewitte en Peter Goossens.

Uit Nederland vinden we Jacob Jan Boerma, Soenil Bahadoer (nieuw), Syrco Bakker, Joris Bijdendijk, Jonnie Boer, Jannis Brevet, Nick Bril en Richard Ekkebus terug in de lijst met Top-100 finalisten.

Nieuwkomers in de Top 100 van 2019 zijn:

  • David Chang en Kyle Connaughton (Verenigde Staten),
  • Paul Cunningham (Verenigd Koninkrijk),
  • Adeline Grattard en Guy Savoy (Frankrijk),
  • Anatoly Kazakow (Rusland),
  • Edgar Núñez en Daniela Soto-Innes (Mexico),
  • Pia Leon en Mitsuharu 'Micha' Tsumura (Peru),
  • Eduard Xatruch, Oriol Castro, Mateu Casañas en Victor Arguinzoniz (Spanje)
  • Seiji Yamamoto, Zaiyu Hasegawa en Hiroyasu Kawate (Japan).

Het gala met de uitreiking van de awards vindt dit jaar plaats op 24 september in de Universiteit van Barcelona, in samenwerking met het Agentschap voor Toerisme van Catalonië.

Vernieuwde awards

In 2019 zal The Best Chef Awards prijzen toekennen in negen categorieën:

  • The Best Chef Award Top 100,
  • The Best Chef City Gourmet Award,
  • The Best Chef Rising Star Award,
  • The Best Chef Fol-LOVERS Award,
  • The Best Chef Pastry Award,
  • The Best Chef FoodArt Award,
  • The Best Chef New Entry Award,
  • The Best Chef Voted by Chef Award
  • The Best Chef Legend Award.

Geen beste lady chef meer

The Best Chef Lady Award zal dit jaar niet langer worden uitgereikt. Cristian Gadau, creatief directeur bij The Best Chef Awards, licht toe: ‘We hebben besloten de Lady Chef Award te annuleren, omdat we de selectie van de 100 beste chefs ter wereld willen maken zonder daarbij te verwijzen naar criteria als geslacht of etnische afkomst.

Enkel de verdiensten van de chefs en de stemmen van chefs en professionals mogen als criteria gelden om The Best Chef 2019 te kiezen. Deze beslissing doet in geen geval afbreuk aan de verdiensten van de categoriewinnaars van de voorbije jaren, Chantel Dartnall (2017, Warschau) en Emma Bengtsson (2018, Milaan), die voor altijd een bijzondere plek in de geschiedenis van The Best Chef zullen hebben.’

>>> Naar de 100 finalisten van Best Chef Award 2019


Schrijf gratis in voor thema updates

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema's voor de horeca-ondernemer: interieur voor je zaak, horecapersoneel, terras, koffie, bier en ook voor starters in de horeca heeft Misset Horeca een update. De nieuwsbrieven bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega's.

Schrijf je gratis in!