A&o Hostels biedt gasten gratis drankje aan in plaats van kamerschoonmaak

A&o Hostels biedt gasten gratis drankje aan in plaats van kamerschoonmaak

Hostelgasten kunnen vanaf nu bij alle a&o Hostels vrijwillig afzien van een dagelijkse schoonmaak van hun kamer. In ruil hiervoor krijgen zij een gratis drankje in de bar aangeboden.

De hostelketen, met 39 vestigingen in 23 Europese steden, is tot deze beslissing gekomen na een uitgebreide proef bij een aantal vestigingen. Hieruit bleek dat de meeste gasten een dagelijkse schoonmaak van hun kamer onnodig vinden. Het resultaat sinds de invoering van deze optie: meer dan 10.000 schoonmaakbeurten minder in slechts twee maanden tijd.

20.000 vuilniszakken bespaard

Dagelijks schoonmaken van kamers is een verspilling van het milieu. a&o Hostels heeft berekend dat er per schoonmaakbeurt ongeveer 7,5 liter water wordt verbruikt voor oa. spoelen van toiletten, reinigen van wastafels en douches, reinigen van vloeren en oppervlakken en wassen van linnen. Ook wordt er gemiddeld 5 minuten per kamer gestofzuigd; dat is met een vermogen van 850 watt goed voor ongeveer 0,07 kWh.

'Sinds mei 2019 bieden we onze gasten de mogelijkheid om vrijwillig af te zien van een dagelijkse schoonmaak in ruil voor een drankje. We werden echt verrast door de positieve ontvangst van de proef en hadden niet verwacht dat er in twee maanden tijd 10.000 schoonmaakbeurten minder zouden zijn', vertelt Matthias Posth, Project Manager Operations bij a&o Hostels. 'Dit heeft onder andere 75.000 liter water, 708 kWh elektriciteit en 20.000 vuilniszakken bespaard.'

Sinds het begin van dit jaar is de 31-jarige Matthias ook verantwoordelijk voor de ‘groene projecten’ van de hostelketen, die nu een minimaal een kwart van zijn tijd in beslag nemen. 'We willen niet alleen over duurzaamheid praten, we willen ook actief worden - op kleine en grote schaal. Duurzaamheid is relevanter dan welk ander onderwerp dan ook. In de toekomst zullen we regelmatig enquêtes houden onder onze gasten over dit onderwerp. We hebben een groot aantal jonge gasten en kunnen leren van hun behoeften en verwachtingen. En als we daaraan kunnen voldoen, blijven ze ons ook in de toekomst trouw', aldus Matthias.

Ontbijt zonder verpakking

De verbouwing van bestaande panden tot a&o Hostels maakt deel uit van het fundamentele begrip van het bedrijf voor duurzaamheid. Daarnaast worden er enkel Greencare-producten in de F&B-sector gebruikt, wordt er alleen in uitzonderlijke gevallen in de schoonmaak gewerkt met chloor, zijn alle lampen 100% LED, beschikken de parkeerplaatsen over laadzuilen voor elektrische auto’s voor gasten en personeel, en draagt het personeel enkel duurzame kleding. Er is al veel gebeurd, maar er is nog veel gepland. Zo moet binnenkort de verpakte jam en margarine bij het ontbijtbuffet, het plastic in lunchpakketten en de in krimpfolie verpakte broodjes in de snackbar verleden tijd zijn volgens Matthias. 'We testen en onderzoeken momenteel verschillende alternatieven.'