Loetje en Debuut gaan samen in nieuwe holding

Loetje en Debuut gaan samen in nieuwe holding
Foto: Lonneke van der Linden, Food & More Photography

Waterland, dat in 2018 al een belang verwierf in Debuut bv en met die restaurantgroep een forse groeiambitie neerlegde, heeft nu ook een belang genomen in Loetje. De twee groepen, Loetje en Debuut, worden onder één holding gehangen maar blijven - vooralsnog - wel onafhankelijk opereren.

Het samenvoegen van Loetje en Debuut onder één holding is vooral een strategische, laten zowel Jorine Sieperda van Loetje als ceo Robert-Jan Abrahamse van Debuut weten. 'We gaan samenwerken op inkoop', zegt Abrahamse. 'Van samenvoegen van de twee bedrijven is vooralsnog geen sprake, we blijven operationeel volledig los van elkaar.'

Wel wordt dus een holding gevormd waar beide bedrijven - en uiteraard Waterland -  zitting in het bestuur hebben. Die holding gaat Restaurantgroep Top Holding heten, laat Sieperda weten.

De toezichthouder ACM moet de transactie overigens nog goedkeuren.

Loetje en Debuut

Een andere vorm van synergie zit in de locaties die beide horecagroepen aangeboden krijgen, zegt Sieperda. 'Onze directeur Mike van den Berg ziet veel panden. Soms zit daar een tussen die voor Loetje niet geschikt is. Vanaf nu kunnen we dan wel meteen kijken of Debuut er wel een concept kan opzetten.'

En volgens Abrahamse is het ook denkbaar dat in de toekomst op één locatie een combinatie komt van een Loetje-restaurant en een Debuut-concept. 'Dat is niet de insteek van de samenwerking, maar als we een groot complex aangeboden krijgen, behoort het nu wel tot de mogelijkheden. We hebben straks 15 verschillende concepten in de holding. Dat biedt nog meer mogelijkheden.'

Grootste restaurantgroep

Met het samengaan creëren Loetje en Debuut de grootste Nederlandse restaurantgroep met meer dan 50 locaties. Gezamenlijk met Waterland wil deze groep haar positie uitbreiden en kan er versneld gegroeid worden in nieuwe locaties, zowel autonoom als middels acquisities.

Loetje, bekend van de biefstukken, is begonnen in 1977 met een restaurant aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam. Hier zijn in de loop der jaren diverse locaties bijgekomen en met de recente opening van Loetje Den Haag zijn er inmiddels 19 locaties. Loetje heeft zo'n 1300 medewerkers. Met een geschatte omzet van 75 miljoen euro over 2018 staat de keten op plek 30 in de Misset Horeca Top 100 Grootste Bedrijven.

De groeistrategie van Loetje beoogt 4 à 5 nieuwe locaties per jaar, en dat is met de middelen van Waterland nog beter haalbaar, zegt Sieperda.

Vorig jaar ontdekte Quote dat de groei van de keten vooral werd gefinancierd door twee oprichters van discountketen Action. Daar komt nu de private equity van Waterland bij.

Waterland nam in 2018 een flink belang in Debuut Horeca, marktleider in all-day concepten. Debuut begon in 1983 met het eerste eetcafé van Nederland aan de Nobelstraat in Utrecht en heeft inmiddels meer dan 30 exploitaties met concepten als Stan & CO, Beers & Barrels, Popocatepetl, Olivier en Kees onder beheer. Vorig jaar sprak Waterland de ambitie uit dat Debuut in vijf jaar tijd moet verdubbelen in aantal locaties. Op dit moment werken zo'n 1500 mensen bij Debuut.

Private Equity-partij Waterland heeft daarvoor de financiële armkracht en kennis van vastgoed. Debuut staat met een omzet van 47 miljoen euro op plek 45 in de Top 100 Grootste Bedrijven.

Over Waterland

Waterland is een onafhankelijke Europese participatiemaatschappij die ondernemers bijstaat bij het realiseren van hun groeiambities. Met aanzienlijke financiële middelen en grondige sectorkennis, geeft Waterland haar portefeuilleondernemingen de mogelijkheden om sneller te groeien, zowel organisch als door middel van overnames. Tot op heden heeft Waterland geïnvesteerd in meer dan 500 bedrijven en heeft een beheerd vermogen van 6 miljard euro.