Proefschrift Restaurant Awards: Chefs van het Jaar 2019

Proefschrift Restaurant Awards: Chefs van het Jaar 2019

Vier chefs in evenzoveel prijscategorieën zijn beloond met een Proefschrift Restaurant Award voor Chef van het Jaar 2019. Deze award van Jan van Lissum kent vier prijsklassen: chefs van restaurants tot 55 euro, tot 75 euro, tot 100 euro en chefs van restaurants van boven de 100 euro.

De Proefschrift Restaurant Awards zijn bekend gemaakt op maandag 14 oktober 2019 in de Rai in Amsterdam. Dit gebeurde op de beursvloer van Gastronomie 2019. Vorig jaar werden deze awards voor het eerst uitgereikt door Van Lissum, die voorheen GaultMillau en de bijbehorende prijzen onder zijn hoede had in Nederland.

Awardwinnaars Chefs van het Jaar 2019

Chef van het Jaar tot € 55

botanische gastronomie

Emile van der Staak,
De Nieuwe Winkel, Nijmegen

Emile van der Staak verhuisde met De Nieuwe Winkel naar het Gebroeders van Limburgplein in Nijmegen. Hij staat bekend om zijn focus op groente en verrassende grondstoffen, waaronder bomen en planten. Hij fermenteert zelf veel. Zijn ingrediënten komen onder meer uit het voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. De chef zit het liefste op een houtblok in dat bos. Op die plek ontstaan nieuwe gerechten.


Chef van het Jaar tot € 75

Steven Klein Nijenhuis,
Herberg Onder de Linden, Aduard

Steven Klein Nijenhuis is de houder van de meest noordelijke Michelinster in Nederland. Eerst bij restaurant In de Molen in Onderdendam en sinds oktober 2016 bij Onder de Linden in Aduard. Allebei in de provincie Groningen. Hij runt de zaak samen met echtgenoot Tanja.
>> Reportage Onder de Linden: eigenzinnig toprestaurant 


Chef van het Jaar tot € 100

Jacob Jan Boerma Park Broekhuizen

Robert Poel, Voltaire, Leersum
Thomas Diepersloot, Voltaire, Leersum

Dit zakelijke duo staat samen achter de kachel van sterrestaurant Voltaire op Parc Broekhuizen in Leersum. Jacob Jan Boerma heeft zijn naam verbonden aan dit bedrijf.
>> Meer lezen over de chefs op Parc Broekhuizen


Chef van het Jaar meer dan € 100

Fred Mustert

Fred Mustert,
Fred, Rotterdam

Tweesterrenchef Fred Mustert uit Rotterdam neemt de vierde en laatste Award mee naar huis. Deze chef kookt met een eigen draai volgens de klassieke Franse leer. Zijn smaken zijn puur en eerlijk. Herkenbaar: wat je ziet, proef je ook. Hij is geen fan van moesjes, poedertjes of gels.
>> Interview lezen met Fred Mustert: Talent versus wilskracht


De winnaars van 2018 

Jan Smink (tot 55 euro)
Restaurant Jan Smink, Wolvega

Nico Boreas (tot 75 euro)
Sabero, Roermond

Arturo Dalhuisen (tot 100 euro)
The White Room, Amsterdam

Dick Middelweerd (boven 100 euro)
De Treeswijkhoeve, Waalre