Blog Rick Kempen: Wijn én bier geven plezier

Blog Rick Kempen: Wijn én bier geven plezier

Dat hele 'bier op wijn geeft venijn'-verhaal is één grote mythe, legt Rick Kempen uit in zijn nieuwe blog. Sterker nog: 'Er zijn prima bieren waarmee u een mooie brug kan slaan tussen bier en wijn in uw zaak.'

Sommige onderwerpen krijgen met een bepaalde regelmaat aandacht, zeker als er sprake is van komkommertijd. Zo kakelen kranten elkaar om de twee jaar na over het verrassende feit dat wetenschappelijk is aangetoond dat het drinken van bier na enkele glazen wijn helemaal geen ergere katers veroorzaakt dan andersom.

Sterker: wist u dat het gezegde ‘wijn op bier geeft plezier, bier op wijn geeft venijn’ echt niets met daadwerkelijke consumptie te maken heeft? Het slaat op de oude volkswijsheid dat als jij je wijn kon veroorloven, je er warmer bijzat dan als je louter bier dronk. Dronk je eerst bier en nu wijn, dan was je er op vooruitgegaan - dronk je nu bier en eerst wijn, dan had je maatschappelijk wat passen terug gedaan. Het onderwerp wordt eindeloos gerecycled - de belangrijkste wetenswaardigheid is evenwel dat wijn en bier beide plezier geven. Hoe mooi wordt het als ze samengaan?

Voordat we daar naar kijken: het is een nederig stemmend besef dat we al ruim 8000 jaar wijn maken, en al ruim 13.000 jaar bier brouwen. Het is een hele kunst om telkens weer smakelijke, goede wijn of bier te produceren. Daarbij heeft de wijnmaker maar beperkt invloed op dat proces terwijl de brouwer kan kiezen uit eindeloos veel variabelen: kruiden, fruit, hout, gist- en hopsoorten. De wijnmaker kun je vergelijken met een saaie minnaar die alleen de missionarisstand kent; de brouwer kent de hele Kamasutra op z’n duimpje.

Rodenbach

Terug naar het samengaan van wijn en bier. In België, meer specifiek Zuid-West België, kent men het zogeheten Vlaams Rood-Bruin bier. Er zijn nog slechts twee handenvol brouwerijen die het maken: bier van gemengde gisting. Het begint als bruin bier van bovengisting, en mag daarna rijpen met melkzuurbacteriën op stalen vaten (Vlaams Bruin) of grote, houten foeders (Vlaams Rood) waarin spontane gisten en andere micro-organismen huizen. In beide gevallen ontstaan complexe, fruitige en wijnachtige smaken. Vooral Vlaams Rood (Rodenbach, Vander Ghinste Bruin) kent daarbij een verfijnde gelaagdheid in smaken en aroma. Dit is het soort bier waarmee u een brug kunt slaan tussen de wijn- en bierliefhebbers in uw zaak. Doen dus!


Rick Kempen is sinds 1987 actief in de bierwereld en is naast gediplomeerd biersommelier vooral bierambassadeur bij Bier&cO.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.