Op 1 april 2020 moeten de rookruimtes dicht. Staatssecretaris Blokhuis sprak ook zijn teleurstelling uit. Ik weet zeker dat het oprechte teleurstelling was, aangezien KHN met de staatssecretaris een heel goed traject van gesprekken en discussies achter de rug heeft, met een prima afspraak om de rookruimtes per 1 juli 2022 te sluiten.
Het sluiten van rookruimtes is tekenend voor de vertrutting van onze maatschappij. Ik kan me ontzettend storen aan de moralistische discussies, ingezet door een heel kleine groep mensen met grote gevolgen voor velen. Mij is regelmatig verweten dat ik naïef zou zijn en dat alles moet wijken voor een rookvrije generatie. Maar voor mij hebben ook de ondernemers met een rookruimte en hun gasten die daar plezier aan hebben hun rechten. Ongeveer een kwart van onze gasten rookt nog steeds. Als gastvrijheidsbranche voor iedereen, blijft het ontnemen van een plek om te roken voor die gasten een slechte zaak.
Los van het sluiten, is de gekozen volgorde is natuurlijk ook niet goed uit te leggen. Want terwijl het verbod op rookruimtes in de horeca in gaat, kan er op het ministerie van Volksgezondheid en in de Tweede Kamer voorlopig nog volop gerookt worden. Gelijke monniken, gelijke kappen lijkt ons. Blokhuis gaat dan ook op ons verzoek proberen te regelen dat het rookverbod ook daar in Den Haag eerder ingaat dan de genoemde 1 juli 2022.
De discussie over rookruimtes is voorbij. Nu is het zaak om te zorgen dat we een goede regeling maken voor de directe omgeving. Het betekent namelijk nogal wat dat de groep rokers op straat komt te staan. Het zorgt voor rumoer op straat. Nauw overleg met gemeenten en directe omwonenden is dus van groot belang. Hier zullen hopelijk wel de belangen van ondernemers sterk meewegen.
Er gaan nu stemmen op voor rookvrije terrassen. Een klein extremistisch clubje, Clean Air Nederland, zet daar vol druk op. Gelukkig heeft staatssecretaris Blokhuis toegezegd dit gedeelte niet bij wet te willen regelen, maar samen met de branche te kijken of we ondernemers kunnen bewegen een deel van hun terras rookvrij te maken. Op termijn een rookvrije generatie is wat mij betreft een prima streven, maar wel in de goede volgorde en met een groot draagvlak en niet opgedrongen door een klein clubje. 
Robèr Willemsen is eigenaar van Café Melief Bender en Proeflokaal De Pui in Rotterdam en Brasserie Wijnbar Muller & Co in Berkel en Rodenrijs. Hij is tevens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.