nieuws

Rookruimtes horeca vanaf 1 juli 2022 verboden

Café 5038

KHN heeft vrijdag 23 november het Nationaal Preventie-akkoord getekend. Hierin staat onder meer opgenomen dat rookruimtes in de horeca vanaf 1 juli 2022 worden verboden. KHN had hierop ingezet, zodat horecaondernemers langer de tijd hebben om hun rookruimte uit te faseren.

Rookruimtes horeca vanaf 1 juli 2022 verboden

In de gesprekken met de staatssecretaris heeft KHN zich hard gemaakt om het verbod op rookruimtes in de horeca later te laten ingaan dan de 2 jaar die staatssecretaris Blokhuis eerder dit jaar had geopperd. KHN voorzitter Robèr Willemsen: ‘Wat ons betreft was dat echt te kort. Horecaondernemers hebben de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in een rookruimte en hebben dus extra tijd nodig om die investering terug te verdienen.’

Rookverbod

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan. Het hof besliste anders. Dat bepaalde op 13 februari 2018 dat rookruimten verboden moeten worden. Volgens de rechter is de uitzondering in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik. Staatssecretaris van VWS, de heer Blokhuis maakte al snel daarop bekend dat de Staat in cassatie ging tegen de uitspraak van het Gerechtshof. Daarmee kon de ruimte worden gemaakt om een overgangsregeling te ontwikkelen om horecaondernemers die geïnvesteerd hebben in rookruimtes iets te compenseren. Zonder hoger beroep zouden alle rookruimtes direct gesloten moeten worden.

Omzetdaling

Cafés, bars en disco’s hangt een enorme omzetdaling boven het hoofd nu er een verbod komt op rookruimtes. Ondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf. Dat blijkt uit een grote enquête van Misset Horeca. KHN zei eerder: ‘Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo’n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan.’

Willemsen, voorzitter van KHN: ‘We hebben de afgelopen maanden met een groot aantal partijen overleg gehad. Dat maakt dat we op sommige punten tot een compromis zijn gekomen. Vanuit KHN hebben we ook meegepraat over problematisch alcoholgebruik en overgewicht. En we hebben apart met de staatssecretaris gepraat over rookruimten. Die gesprekken waren niet altijd makkelijk. Maar onze insteek bleef telkens om alleen akkoord te gaan met maatregelen die werkbaar zijn voor horecaondernemers.’

Ambities voor 2030

In het Nationaal Preventieakkoord dat op 23 november werd ondertekend, staan verder maatregelen die een groot aantal partijen gaan nemen om Nederland gezonder te maken. De gezamenlijke ambitie is om ervoor te zorgen dat in 2040 minder mensen roken, problematisch alcoholgebruik wordt teruggedrongen en er minder mensen zijn met overgewicht. Zo is in het akkoord ook vastgelegd dat de horeca zijn uiterste best moet doen om ervoor te zorgen dat de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het verstrekken van alcohol 100% is in 2030. Ook worden horecaondernemers gestimuleerd om kleinere porties aan te bieden aan gasten. KHN: ‘Dat betekent niet alleen meer keuzemogelijkheden voor gasten, het draagt bovendien ook nog bij aan het verminderen van voedselverspilling.’

En we gaan horecaondernemers stimuleren om ook kleinere porties aan te bieden

Willemsen vervolgt: ‘Wij zijn niet van het opleggen van verplichtingen. Wat wij wél kunnen doen, is ondernemers inspireren en enthousiasmeren om hun aanbod gezonder te maken. Want mensen willen – als ze uit eten gaan – graag een wijntje drinken en een dessert eten. En dat moet ook kunnen, vinden wij. Maar het is goed dat horecaondernemers ook gezondere alternatieven op de menukaart zetten.’

Willemsen concludeert dat al met al goede afspraken zijn gemaakt. ‘Nu moeten we daar met z’n allen mee aan de slag. Ik roep alle horecaondernemers dan ook op om mee te doen en zich in te zetten voor een gezonder Nederland in 2040. Want het is voor onze branche ook belangrijk dat mensen gezond en vitaal zijn.’

Nu moeten we daar met z’n allen mee aan de slag

KHN: ‘Op het gebied van alcoholgebruik zetten we ons in de horeca al langer in om de naleving van de leeftijdgrens te verbeteren. Wij vinden het goed dat jongeren onder de 18 jaar niet drinken. Nu ligt de naleving op 26,6% in de horeca en het streven is om dat percentage in 2030 naar 100% te krijgen.’ Het ministerie gaat zich inspannen om de ‘wederverstrekker’ strafbaar te stellen. ‘Daar zijn we blij mee, want daar dringen wij – samen met andere partijen – al langer op aan.’

Kleinere porties op de menukaart

Op dit moment is 48% van de volwassen Nederlanders te dik en de verwachting is dat dit percentage verder stijgt. Om dat tegen te gaan, zijn verschillende maatregelen in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken. Eén van de acties waar KHN zich aan heeft verbonden is dat de brancheorganisatie horecaondernemers gaat stimuleren om ook kleinere of verschillende porties op de menukaart te zetten, zodat gasten minder snel te veel eten. ‘De behoeften van onze gasten variëren, waarom zouden we daar waar dat kan niet op inspelen?’, aldus Willemsen.

Lees ook: Verbod op rookruimtes horeca; desastreuze omzetdaling verwacht

Lees ook: Horecabrains: ‘Verbod rookruimtes doodsteek’

Lees ook: Koninklijke Horeca Nederland teleurgesteld in uitspraak rookruimte

Reageer op dit artikel