Rookruimtes horeca definitief verboden

Rookruimtes horeca definitief verboden

Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden moeten definitief worden verbannen. De uitzondering die nu nog bestond voor horeca is in strijd met de wet, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Eerder oordeelde het gerechtshof al dat rookruimtes niet langer zijn toegestaan.

De uitspraak lijkt het slotstuk op het dossier rookverbod in de Nederlandse horeca. De uitspraak van de Hoge Raad gaat in tegen de plannen van het kabinet, die het verbod op rookruimtes vanaf juli 2022 in wilde voeren volgens het Nationaal Preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. KHN had hierop ingezet, zodat horecaondernemers langer de tijd hebben om hun rookruimte uit te faseren.

Afgelopen mei adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad dat de uitspraak van het hof - namelijk dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is - in stand kan blijven. De Hoge Raad neemt deze adviezen geregeld over, maar lang niet altijd.

'Belangrijke stap'

De zaak was aangespannen door de niet-rokersvereniging CAN. Voorzitter Tom Voeten is erg tevreden met de uitspraak, hij ziet het als een belangrijke stap. 'Maar we zijn er nog niet. We willen toe naar een rookvrije generatie, daar is meer voor nodig.' De belangenorganisatie is bezig met onder meer het rookvrij maken van festivals en evenementen. 'Nog steeds beginnen iedere dag jongeren met roken. Dat gebeurt vooral tijdens het uitgaan. Als daar niet meer gerookt mag worden, en tabak daar niet meer beschikbaar is, wordt de drempel om te gaan roken een stuk hoger.'

Compensatie

Volgens het hof kunnen niet-rokers in horecagelegenheden sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde de uitspraak eerder al 'dramatisch' voor cafés en discotheken met een rookruimte. De organisatie pleitte vorig jaar al voor financiële compensatie voor investeringen die ze hebben gedaan.

Een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Zo omschrijft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het feit dat rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden per direct definitief worden verbannen. Voorzitter Robèr Willemsen van KHN verwijst naar de grote investeringen die horecaondernemers hebben gedaan. Volgens KHN doorkruist de uitspraak bovendien afspraken die zijn gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord dat rookruimten pas met ingang van 1 juli 2022 worden verboden. Willemsen noemt dat ‘moeilijk te rijmen met de afspraken die we met staatssecretaris Blokhuis hebben gemaakt.’

Omzetdaling

Cafés, bars en disco’s hangt een enorme omzetdaling boven het hoofd nu er een verbod is op rookruimtes. Ondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf. Dat blijkt uit een grote enquête van Misset Horeca. KHN zei eerder: ‘Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo’n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan.’

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. Momenteel wordt er ook onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen.