nieuws

KHN over voorstel verbod roken op terras: ‘Betutteling ten top’

Café 3000

‘Betutteling ten top’, zo luidt de reactie van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op de opmerking van Paul Blokhuis op NPO Radio 1 dat hij roken op het terras wil gaan verbieden.

KHN over voorstel verbod roken op terras: ‘Betutteling ten top’
Robèr Willemsen, voorzitter KHN.

KHN vindt dat roken op het terras moet blijven kunnen. ‘Ook rokers moeten van harte welkom blijven op het terras.’ Daarnaast meent de brancheorganisatie dat er eerst duidelijkheid moet komen over het aangekondigde besluit op rookruimten.

Gastvrij

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: ‘In april heeft staatssecretaris Blokhuis aangekondigd dat hij de rookruimten in de horeca over 2 jaar wil verbieden.’ Daarover gaat hij in gesprek met KHN. ‘Dat overleg heeft nog niet eens plaatsgevonden. Maar nu komt hij al met een volgend verbod. Ik vind dat geen manier van besturen. Als er straks geen rookruimten meer zijn in de horeca en onze gasten mogen ook niet op het terras roken, dan wordt het horecaondernemers toch onmogelijk gemaakt om rokers te ontvangen? Bovendien, in de praktijk levert het roken in de buitenlucht niet of nauwelijks problemen op. Er zijn horecaondernemers die een deel van hun terras rookvrij maken. Dat is dan hun keuze. En zo hoort het ook. Want onze branche is gastvrij voor iedereen en zo moet het ook blijven. Wij gaan ons dan ook zeker verzetten tegen dit voorstel.’

Hypocriet

Rookverbod horecaWat KHN betreft zou het kabinet veel meer moeten inzetten op preventie. ‘Op die manier kunnen we er voor zorgen dat er minder mensen gaan roken.’ Willemsen vervolgt: ‘Wij vinden het hypocriet dat het kabinet ieder jaar wel 2,3 miljard euro aan tabaksaccijnzen int en nu inzet op een anti-rook beleid over de rug van de horeca. Dat gaat ons echt veel te ver.’

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk reageert in zijn column op de reactie van KHN. Er werd in het radio-item gesproken over de droom dat de volgende generatie niet meer rookt en in een rookvrije omgeving kan opgroeien. ‘Meer logica dan ideologie’, zo vindt hij. ‘Maar de geest was al uit de fles. Iedereen boos. Krantenkoppen, uit z’n verband getrokken conclusies, misplaatste aannames.’ Verkerk noemt het persbericht van KHN vooral ‘boos en tegen’. ‘Daarin jammer genoeg geen enkel begrip voor de context, geen enkele blijk van sympathie voor de droom, geen geruststellende woorden.’

 

Reageer op dit artikel