GaultMillau 2020: Dick Soek van Piloersemaborg is Ambachtsman van het Jaar

GaultMillau 2020: Dick Soek van Piloersemaborg is Ambachtsman van het Jaar

Dick Soek van restaurant Piloersemaborg in Den Ham - nabij Groningen - is benoemd tot Ambachtsman van het Jaar. Na Paul Hartering, de chef die deze prijs vorig jaar kreeg, is hij de tweede kok die deze nieuwe award van GaultMillau in ontvangst mag nemen.

Dick Soek (59) kreeg de prijs maandag 2 december in Amsterdam overhandigd. 'Wat een eervolle vermelding is dit. Ik kook al sinds mijn 25 ste en ben nu bijna 60. Trots ben ik,' zo zei Soek op het podium.

Uit de gids GaultMillau 2020: ‘Eén van de aanhoudende en zeer terechte trends – niet alleen in de gastronomie – is de herwaardering van het ambacht. Er is weer behoefte om dingen zelf te doen en de factor tijd als geheim ingrediënt te gebruiken. We zien een herwaardering van oude technieken, opkomst van lang vergeten producten, maar we zien vooral de triomf van het gezonde verstand.’

Dick Soek

‘Onze Ambachtsman van het Jaar heeft dit alles, en meer. In een vorig leven was hij profwielrenner en leerde hij koken van een Italiaanse kluizenaar. Bij zijn terugkeer naar Nederland opende hij een restaurant in het–volgens hem–Toscane van Nederland. Zijn gerechten zijn zonder make-up of ego en de producten fungeren als de echte vedetten van zijn restaurant. Dick Soek kookt in zijn Piloersemaborg gerechten als hommage aan de schare topleveranciers die hij rondom zich verzameld heeft. Hij is dan ook welverdiend onze Ambachtsman van het Jaar 2020.’

Dick Soek

Dick Soek was jarenlang in bezit van een Michelinster. De chef verloor zijn ster in de gids van 2013 na de verhuizing van Schathoes Verhildersum van Leens naar de Piloersemaborg. Hij startte toen met het serveren van vaste menu’s voor een vaste prijs en stopte met a la carte. Diezelfde koers vaart de chef nog steeds.