Gemeente Utrecht zet streep door plannen The Student Hotel

Gemeente Utrecht zet streep door plannen The Student Hotel

De gemeente Utrecht heeft de plannen voor de bouw van een complex aan het Jaarbeursplein, waar ook een vestiging van The Student Hotel zou komen, afgekeurd. De komst van een studentenhotel naar de stad is niet helemaal van de baan, maar de ontwikkelaars zijn teruggestuurd naar de tekentafel. Dit is niet de eerste tegenslag voor The Student Hotel in Utrecht.

In het pand aan het Jaarbeursplein zouden naast The Student Hotel ook kantoren en huurwoningen komen. De gemeente heeft de plannen onder andere afgekeurd omdat het ontwerp niet goed zou zijn, schrijft De Utrechtse Internet Courant (DUIC).

Het complex was in de voorgelegde tekeningen volgens de gemeente te groot en paste niet binnen de meegegeven randvoorwaarden. Ook was er in de plannen onvoldoende samenhang tussen hotel, kantoren en woningen.

Daarnaast bleken de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek niet genoeg aan te sluiten bij de ambities van de gemeente op het gebied van architectuur, ruimtelijke ordening, financiële kaders en juridische kaders.

Enkele Utrechtse politieke partijen en belangenbehartigers van studenten zijn blij dat er – voorlopig – geen The Student Hotel in de stad wordt geopend. Zij zijn van mening dat studenten worden uitgebuit en dat The Student Hotel de wet omzeilt door studenten geen huurovereenkomst maar een hotelovereenkomst te bieden. Het hotel ondermijnt volgens hen zo het huurrecht en kan prijzen vragen die hoger liggen dan volgens het puntensysteem voor studentenkamers gerechtvaardigd zouden zijn.

Niet de eerste keer

Dit is niet de eerste keer dat The Student Hotel een plan presenteert voor een vestiging in Utrecht. Eind 2016 kondigde het hotelbedrijf plannen aan voor een locatie met 600 kamers in het oude Rabobankgebouw in Hoog Catharijne in Utrecht. De lokale afdeling van de PvdA diende een motie in tegen de komst en ook belangenorganisaties voor studenten stelde vraagtekens bij de werkwijze van The Student Hotel, dat in hun ogen studenten uit zou buiten.

De motie kreeg onvoldoende steun en het College van B&W sprak openlijk uit dat The Student Hotel welkom is in Utrecht. Toch gingen de plannen even de ijskast in.

Vorig jaar kwam The Student Hotel met dit nieuwe plan op de proppen, voor een nieuw te bouwen complex aan de Jaarbeurszijde van het station. Nu de plannen die het samen met ontwikkelaar CBRE Global Investors maakte, zijn afgeketst, wordt nu voor dat Jaarbeurspleingebouw gezocht naar een nieuwe ontwikkelaar. Maar eerst wil de gemeente Utrecht onderzoeken welke invulling precies aan het gebouw moet worden gegeven.