Restaurants en corona: 'Niet koken bij PSV en zelf minder gasten aannemen'

Restaurants en corona: 'Niet koken bij PSV en zelf minder gasten aannemen'

Restaurants en corona: 'Worden het Italiaanse taferelen of kunnen we het in Nederland binnen de perken houden? Dit zegt Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve in Waalre, Brabant. Restaurant Elea neemt zelf minder reserveringen aan zodat gasten meer ruimte hebben.

Takis Panagakis van Restaurant Elea informeert gasten actief over corona. En in Oostburg is een restaurant preventief gesloten voor een week. Een Joods restaurant in Amsterdam mist heel veel gasten.

Dick Middelweerd

‘We zouden zaterdagmiddag koken in het PSV-stadion in Eindhoven maar dat gaat niet door,’ zegt Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve in het Brabantse Waalre. De Brabantse Veiligheidsregio heeft de wedstrijd van PSV zaterdagavond thuis tegen FC Emmen afgelast. De uitbraak van het coronavirus treft de Treeswijkhoeve, maar Middelweerd klinkt toch nog vrij nuchter. Afwachten'.

‘Bedrijven annuleren diners of stellen ze uit. Wat betreft privé-gasten valt het mee met annuleringen. Later deze week hebben we nog een wijnmakers diners waarvan de opkomst ook terugloopt. Dertig gasten komen wél, dus annuleren doen we vooralsnog niet. Er zijn nog wel wat tafels vrij…’

Robert Blok: zes bedrijven in Brabant

Robert Blok - een ondernemer met zes restaurants in Brabant - merkt dat er veel angst is onder de gasten. ‘De angst regeert en niet ons boerenverstand. Er ontstaat een kettingreactie waarbij alles geannuleerd wordt. Van sporttrainingen, wedstrijden tot evenementen. Gasten worden daardoor bang en annuleren ook hun reservering in onze restaurants. Soms terecht omdat iemand verkouden is, maar ik denk vaak dat het onterecht is. Als iedereen zijn gezonde boerenverstand gebruikt, is er veel wél mogelijk. Helaas is het de angst die regeert op dit moment.’ Zijn team is gelukkig niet ziek, verkouden of snotterig.

Takis Panagakis: zelf minder reserveringen aannemen

Takis Panagakis hoort om zich heen veel over annuleringen van gasten. Voor zijn restaurant – Elea in Rijswijk – valt het erg mee. ‘We hebben er nog niet veel last van. Wij vonden het wel tijd om onze gasten te informeren over de maatregelen die wij nemen.’ Een van de maatregelen die Panagakis neemt is minder reserveringen aannemen zodat gasten minder dicht op elkaar zitten.

De ondernemers stuurden gasten een e-mail met de volgende boodschap:

Restaurant Elea neemt maatregelen tegen Corona virus'

Hoewel wij en onze medewerkers in kerngezonde staat verkeren, hebben we besloten om extra maatregelen te nemen om onze gasten een veilig en vertrouwd gevoel te geven tijdens hun bezoek aan ons restaurant. Wij treffen de volgende maatregelen niet om paniek te zaaien maar om onze gasten een veilig gevoel te geven.

Vanaf volgende week zullen wij op de drukke dagen 20 % minder reserveringen aannemen om meer ruimte tussen de tafels te creëren. Dat betekend dat de vrijdag en zaterdag sneller vol gereserveerd zijn. U kunt uiteraard op woensdag, donderdag en zondag ook bij ons terecht om te dineren, of wij kunnen u doorverwijzen naar collega restaurants van vergelijkbaar niveau.

Zoals altijd wassen wij onze handen goed, hoesten en niezen wij in onze elleboog en gebruiken wij papieren zakdoekjes. Ook zullen wij onze gasten niet meer begroeten met een handdruk, maar uiteraard wel met een lach en een welkomstwoord.

Daarnaast vragen wij aan onze gasten, als zij last hebben van verkoudheidsklachten of koorts om de reservering te annuleren en een andere keer te komen genieten.

Hieronder nog een aantal maatregelen op een rij:

  • 20% minder reserveringen aannemen op drukke dagen.
  • Uitserveren met handschoenen.
  • Handleiding handen wassen in toilet.
  • Alcohol disinfectie middel in toilet.
  • Geen handen schudden.
  • Geen contact met de chef na afloop van het diner.
  • Dagelijks grondige schoonmaak van handgrepen en deurposten.

'Het hakt er financieel wel in'

Panagakis heeft een vijfje dat annuleerde. Verder nog niet. Van collega’s hoor ik gekkere dingen, zoals 32 annulé. Met name door etentjes van grotere groepen en van internationale bedrijven.

Dat wij nu minder couverts aannemen, hakt er financieel ook wel in. Het wordt een pittige periode waarin we hoe dan ook moeten inleveren. Gelukkig wordt er positief gereageerd op onze brief en we hebben complimenten over onze aanpak gekregen. Dat vind ik we fijn. Hopelijk levert het wat meer couverts door de week op. En wat positiviteit.’

takis panagakis

Bibi Kuyp en Takis Panagakis van restaurant Elea

Andere restaurants en corona

Koreaans restaurant Goo Li Zeng in Oostburg is deze week gesloten vanwege het coronavirus. Het gaat om een preventieve maatregel, die voorlopig een week duurt.

‘Er is hier niets aan de hand, dus er zullen mensen zijn die dit overdreven vinden. Maar wij nemen liever het zekere voor het onzekere’’, legt eigenaresse Guan Fen Hsiang uit.

De voorzorgsmaatregel kost Goo Li Zeng uiteraard inkomsten. ‘Maar toch sluiten we een tijdje onze deuren, we vinden het te risicovol.’

Geen gasten bij Joods restaurant in Amsterdam

Het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam lijdt zwaar onder de corona-crisis. Dat bevestigt woordvoerder Daniël Bar-On van het koosjere restaurant tegenover het Reformatorisch Dagblad. Het aantal gasten nam afgelopen dagen sterk af. Het restaurant trekt vooral toeristen uit Israël en dit land zit vanwege corona op slot. ‘Ze komen dus niet,’ zegt Bar-On.

Annuleringen bij The Jane - Antwerpen

Ook The Jane in Antwerpen kampt met annuleringen, zo blijkt uit onderstaande post van Nick Bril op Facebook.