'Restaurants mogen eten bezorgen, afhalen niet'

'Restaurants mogen eten bezorgen, afhalen niet'
Joris Bijdendijk

'Restaurant dienen gedurende de aangekondigde periode gesloten te worden. Afhalen is daarmee niet toegestaan. Eten bezorgen is wel toegestaan, mits hier voorzichtig mee wordt omgegaan', zo meldt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport zondag 15 maart op Twitter.

‘Thuisbezorgen mag, afhalen niet’, zo zegt VWS-woordvoerder Tanja van Dijk. De woordvoerder maakt daarbij geen onderscheid tussen de verschillende typen bedrijven die een afhaal hebben. ‘We zeggen nu: afhalen mag niet.’ KHN meldt hierover contact te hebben met het ministerie, omdat de branchevereniging zou zijn verzekerd dat zowel afhaal als bezorging mogelijk zou zijn. Bij afhaal  zou het dan om weinig mensen gaan en met een afstand van 1,5 meter van elkaar.

Horecaondernemers zochten afgelopen week naar alternatieven om omzetderving te voorkomen door het coronavirus. Onder meer door in te zetten op het afhalen én berzorgen van gerechten. Alleen dat laatste mag op dit moment nog.

Ook Rijks* maakte het bezorgen én afhalen van gerechten mogelijk. Dat laatste mag nu niet meer, meldt het ministerie. Het menu van Rijks wordt tevens bezorgd via Deliveroo en Uber Eats, wat wel wordt toegestaan.

Afhaal en bezorging eerst niet genoemd

Onder meer Kwalitaria, Family, Foodmaster, Snackpoint en Domino’s hadden al naar leden gecommuniceerd dat afhaal en delivery niet hoeven te sluiten, omdat dat tijdens de persconferentie niet expliciet werd benoemd door de minister. McDonald’s laat weten wel alle vestigingen helemaal te sluiten, dus ook de McDrive en McDelivery.

Thuisbezorgd meldde eerder op de avond al open te blijven. Bezorgland.nl wil ondernemers daarbij ontzien te komende periode. ‘Wij nemen tijdens de crisis de iDEAL-kosten voor onze rekening’, zegt Hendrik de Gooijer van Bezorgland. ‘Dit om contant geld zo veel mogelijk te beperken.’

‘Thuisbezorgd.nl heeft begrepen dat de overheidsmaatregelen ter beperking van het corona virus zijn bedoeld ter beperking van de bijeenkomst van groepen mensen. Het is daarom niet aannemelijk dat de eten-bestelsite zal worden gesloten, conform ook het overheidsbeleid in andere Europese landen.’ Thuisbezorgd.nl maakt morgen (16 maart) meer maatregelen bekend, om ‘de zeer zwaar geraakte restaurantsector’ te ondersteunen.

Contactloos bezorgen

Thuisbezorgd.nl is eigendom van Takeaway.com. Alle dochterondernemingen zijn nog altijd actief, bijvoorbeeld ook in Italië. Het bezorgplatform kondigde afgelopen vrijdag aan voorlopig contactloos te bezorgen. De bestelling wordt bij de deur achtergelaten, om direct contact tussen klant en bezorger te vermijden.

Horeca dicht tot en met 6 april

Alle horeca gaat dicht vanaf vandaag (15 maart) 18.00 uur tot en met 6 april in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de strijd tegen het coronavirus.


Meer berichen over corona
Restaurants en cafés dicht vanaf zondag 15 maart 18 uur
Hotelkamers mogen wel in bedrijf blijven
Restaurants: afhalen mag niet: bezorgen wel
Extra krediet voor ondernemers maandag beschikbaar
KHN wil 5 miljard euro voor steun aan horeca
New York sluit ook horeca en scholen