Oervestiging Coffeelab in Eindhoven sluit permanent

Oervestiging Coffeelab in Eindhoven sluit permanent

Ruim vijf jaar geleden openden Jeroen Veldkamp, Jan-Willem van der Aa en Rob Bongers in een vrijstaand gebouwtje op het stationsplein van Eindhoven koffieconcept Coffeelab. Op dat moment was bekend dat het tijdelijk was. In december werd die periode iets opgerekt, dat de oervestiging van wat inmiddels een bescheiden keten is, nu per 1 mei dicht moet, kwam toch nog onverwacht.

‘Helaas werden we ingehaald door juridische verplichtingen waar eenieder zich aan moest houden. De gemeente, dus wij ook’, schrijft mede-eigenaar Jeroen Veldkamp op Facebook.

‘We zijn al een lange periode in gesprek met verschillende partijen. Velen willen ons helpen. Anderen trekken zich terug.’

Veldkamp, Van der Aa en Bongers wisten dat er een einde aan zou komen. Toen ze eind 2014 met hun nieuwe koffiebar introkken bij het VVV-kantoor van de organisatie Eindhoven365, wisten ze al dat het avontuur zou duren tot november 2019. Daarna zou het gebouw gesloopt worden om plaats te maken voor een nieuw complex met woningen, kantoren, winkels en horeca.

Omdat de bouw iets vertraagd werd, onder meer door de stikstofdiscussie, werd besloten om het gebouw nog een half jaar langer open te houden. De mannen achter Coffeelab gingen in overleg met Amvest, de ontwikkelaar die het gebied opnieuw gaat inrichten, om in de aanloop naar oplevering van het nieuwe complex Coffeelab voort te zetten. Daar was nog niets concreets uitgekomen.

En nu heeft de gemeente, eigenaar van het huidige pand, de huur van hoofdhuurder Eindhoven365 per 1 mei opgezegd. Dat is conform de afspraken met Amvest: het terrein zou leeg worden opgeleverd om de projectontwikkelaar de ruimte te geven, iets waar juridisch lastig onderuit te komen was.

Ook het overnemen van het huurcontract van Coffeelab door Amvest is bekeken. ‘We kunnen dat niet zomaar overnemen’, zegt Amvest in het Eindhovens Dagblad (ED). ‘Daar hangen allerlei juridische consequenties aan vast, zoals huurbescherming, belastingzaken, verantwoordelijkheden en kosten. Dat gaat verder dan het belang van één horeca-ondernemer. We hadden nu ook gewoon niet genoeg tijd om dat op te lossen.’

Plotseling sluiten

Van der Aa zegt dat vanuit de gemeente onduidelijkheid ontstond over het voortzetten van Coffeelab. Vorige week kwam plotseling het bericht dat Coffeelab gewoon dicht moet op 1 mei. Donderdagmorgen 30 april moest de koffiezaak schoon opgeleverd worden. 'We zijn niet op de hoogte gehouden, we wisten van niks en kregen dit bericht per toeval’, zegt Van der Aa in het ED. ‘Vanuit de gemeente is er veel onduidelijkheid in de communicatie. Er is weinig transparantie en standpunten en stellingen veranderen continue.'

'Eindhoven365 treft geen enkele blaam', laat Veldkamp weten, die de emotionele uitspraken van zijn kompaan begrijpt, maar toch ook wil nuanceren. 'En ook de gemeente niet. Zij houden zich gewoon netjes aan regels en afspraken, zoals het hoort. De pijn zit hem vooral in het feit dat we gezamenlijk nog niet tot een oplossing zijn gekomen, terwijl we daar zo dichtbij waren.'

Toch is er nog een kleine hoop. Amvest zegt dat het gebouwtje voorlopig nog niet hoeft worden gesloopt en ook de ondernemers achter Coffeelab zeggen vertrouwen te hebben in een oplossing en in de gemeente. 'Wij zouden Coffeelab niet zijn als we niet op een of andere manier terug komen op deze plek. We vertrouwen op de gemeente dat we samen tot een oplossing kunnen komen', schrijven de ondernemers op Facebook.

Coffeelab Eindhoven was juist een week geleden weer opengegaan met coffee to go na zes weken coronasluiting. In die periode waren alle vestigingen opgefrist en nagelopen, zei Veldkamp eerder tegen Misset Horeca.

Jeroen Veldkamp
Foto: Bert Jansen

Na de oerversie van Coffeelab

In de jaren na de opening van deze oerversie openden meer vestigingen van Coffeelab. In 2017 bij het station van Den Bosch en december 2019 bij het station van Nijmegen. Begin 2019 namen de ondernemers achter Coffeelab een koffiebar op Strijp S in Eindhoven over, die ze per 1 januari 2020 omdoopten tot Coffeelab. Hiermee is de toekomst van de keten in Eindhoven voorlopig verzekerd.

En intussen wordt gewerkt aan de opening van Coffeelab Breda. Daar zou half april een nieuwe vestiging opengaan, schrijft BN De Stem, maar door de coronacrisis is dat uitgesteld tot minstens 19 mei. Deze locatie werd gefinancierd middels crowdfunding, waarvoor 260.000 werd opgehaald.