Vakantieverhuur in delen Amsterdam per 1 juli verboden

Vakantieverhuur in delen Amsterdam per 1 juli verboden

Het verhuren van je huis als hotelkamer in het oude centrum van Amsterdam is vanaf 1 juli 2020 definitief verboden.

Buiten het oude centrum van Amsterdam is de verhuur als vakantieverblijf – bijvoorbeeld via Airbnb - alleen nog met een vergunning toegestaan. Ook mag het maximaal 30 nachten per jaar en aan ten hoogste vier personen. Goed nieuws voor de hotellerie die kampt met de oneerlijke concurrentie van de kleine verhuurders.

Het stadsbestuur van Amsterdam legt met deze maatregelen vakantieverhuur aan banden, zo meldt wethouder Laurens Ivens (bouwen en wonen).

Het verbod gaat gelden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Daar staat door toerisme de leefbaarheid voor bewoners dusdanig onder druk dat een verbod op vakantieverhuur noodzakelijk is.

Tot eind mei konden Amsterdammers hun mening geven over het in te voeren verbod in de binnenstad. Van de 780 insprekers bleek driekwart er voorstander te zijn, voor sommigen zou vakantieverhuur zelfs in de hele stad verboden mogen worden. ‘Maar dat is binnen de huidige wet- en regelgeving niet haalbaar’, zegt Ivens.

amsterdam

Volgens Europese regels mag toeristische verhuur alleen worden beperkt als er een 'dwingende reden van algemeen belang' is. Het stadsbestuur kan daarom alleen ingrijpen in die wijken waar de balans aantoonbaar ernstig is verstoord. Dat is het geval in de oude binnenstad en het stuk grachtengordel daar ten zuiden van, zo heeft de gemeente laten onderzoeken.

Reactie Airbnb

Airbnb is het daarmee niet eens. 'We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen van de gemeente illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden.' De verhuurorganisatie stelt dat 95 procent van de Airbnb-accommodaties buiten het 'verboden' centrumgebied ligt en zo juist helpen om het toerisme te verspreiden over de stad. 'Wij willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen korte termijn oplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden.'

Verbod voor twee jaar

De regeling geldt voorlopig voor twee jaar. Blijkt dan dat ook in andere wijken sprake is van overlast door vakantieverhuur, dan kunnen nieuwe verbodswijken worden aangewezen.

De toeristische verhuur van woningen in de hoofdstad is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zo wordt 1 op de 15 woningen in Amsterdam online aangeboden en is het aanbod op de verschillende verhuurplatforms vervijfvoudigd, naar ongeveer 25.000 advertenties per maand.