Door de vaak geringe oppervlakte kunnen er niet voldoende gasten ontvangen worden om rendabel te ondernemen. Daarnaast maakt de regel dat iedereen moet blijven zitten het ondernemen in de cafésector nu erg moeilijk.
Misset Horeca vroeg caféondernemers hoe het met ze gaat. Ondanks de steun van de overheid, teren ze in op hun spaargeld en moeten ze hun personeel laten omscholen. Is er eigenlijk nog wel toekomst voor deze tak van de horeca? De ondernemers proberen positief te blijven en hopen dat de coronacrisis snel achter de rug is.
In andere sectoren van de horeca wordt weer geïnvesteerd. Anton de Lange stopte ruim vier miljoen euro in het oudste pand van Zutphen om daarin een restaurant en boetiekhotel te starten. Hij bracht het historische Broederenklooster weer tot leven en met een culinair topteam gaat hij er iets moois neerzetten. En voormalig chef de cuisine van Restaurant Moon, Tommy den Hartog, opent zijn eigen Restaurant 273 in Utrecht. Coronacrisis of niet, Den Hartog maakt zijn droom waar.
Als de herfst is aangebroken, begint ook het bockbierseizoen. Door het ruime aanbod hebben ondernemers volop keuze en dat biedt kansen voor caféhouders met speciale proefavonden, een inspirerende bierkaart of met verrassende bier-spijscombinaties. Biersommelier Ivo Thijssen combineerde voor deze editie van Misset Horeca vijf winterse gerechten uit de keuken van restaurant Van Speijk met een passend bock- én winterbier.
En ondanks dat een deel van de horeca nog steeds de spreekwoordelijke bok is, om met KHN-voorman Robèr Willemsen te spreken , hopen we dat er in de komende maanden veel genoten wordt van bock- en winterbier. Als troost in de zaken die in zwaar weer zitten en als toost in de horecabedrijven waar het leven weer gevierd wordt.
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.