De vakjury beoordeelde de 33 creaties op basis van smaak (40 procent), creativiteit, structuur en presentatie (ieder 20 procent). Op alle vier de elementen scoorde ‘Mapapa’ hoog. ‘Perfect van smaak, uitgebalanceerd en een mooie structuur’, zo oordeelde de jury.
Het was de derde keer dat Lorenz meedeed aan het kampioenschap. ‘Elke keer zat ik er dichtbij.’ De ‘Mapapa’ is een echte hardloper in zijn zaak. ‘Het mooie is dat de merengue hard blijft in het ijs.’
Tweede en derde plek
Marten Riedstra van IJssalon IJskald in Lemmer legde beslag op de tweede stek. Het brons was voor Jean Pierre Bax van Luciano IJssalon in Wassenaar.
Namens de jury had Rogier van Damme, wereldkampioen patisserie 2017, nog een tip voor de deelnemers. ‘Soms ziet ijs er gelikt uit, maar kloppen de combinaties gewoonweg niet. Te veel amarenesaus, te weinig nootjes, we zijn het allemaal tegengekomen.’
World Gelato Festival
Het Nederlands kampioenschap gelato, officieel de Gelato Festival Challenge genoemd, was onderdeel van het World Gelato Festival. IJsmachineproducent Carpigiani Ambachtelijk Benelux bracht het wereldwijde concept voor het eerst naar Horecava. Bezoekers konden in hal 9 vlak naast de Fast Service hal volop smullen van workshops en wedstrijden.
Nederland vertegenwoordigd in Bologna
Lorenz de Groot is de opvolger van Stefan Beerens van ijssalon Pavarotti Dolce in Leidschendam. Hij won vorig jaar de titel in Dordrecht met zijn creatie ‘Guilty Pleasures. Lorenz de Groot, Marten Riedstra en Jean Pierre Bax vertegenwoordigen Nederland op het Europees kampioenschap later dit jaar in Bologna, dat om de drie jaar plaatsvindt. Ook Stefan Beerens, Paul Wilderink, Kees Baars en Ilse Kennis, de nummers 1 en 2 van 2019 en 2018 zijn daar van de partij.