Jonge ijsmakers gooien hoge ogen met stoofperenijs

Jonge ijsmakers gooien hoge ogen met stoofperenijs
De twee winnende ijsmakers in het midden. Fotografie: Hans Verbeeck.

In Nederland vindt op 16 januari voor het eerst de Gelato Festival Junior plaats, tijdens de Horecava 2020. In België werd deze wedstrijd al voor de tweede keer georganiseerd, met dit keer twee jonge ijsmakers die goud pakten met een bijzonder ijsje.

Tijdens Horeca Expo in Gent is het ijsmakersduo Lotte Van Ginneken (18) en Siem Roza (19) van hotelschool VTI Spijker in Hoogstraten tot Junior Gelato Chef 2019 gekroond. De twee wonnen goud met een eigen creatie; het bijzondere ‘stoofperen-ijsje met cashewnoten’.

‘Ideaal in de wintermaanden’

‘Wij hebben speciaal voor dit verloren product gekozen’, vertellen Lotte en Siem. “Zoiets zie je niet in een ijsversie hé. We dachten: met dit kunnen we niet anders dan winnen. Het is gewoon ook erg lekker bereid in een wijnsausje met veel kruiden en kaneel. Ideaal bovendien in deze wintermaanden.’

Stoofperen-ijsje met cashewnoten. Fotografie: Hans Verbeeck.

Hoog niveau

De combinatie met cashewnoten was wel een hele zoektocht. ‘We probeerden zeker tien andere notenvarianten. Maar dit vonden we het sterkst. De juiste keuze, zo is gebleken. We zijn super content. Nooit verwacht, want het niveau lag vreselijk hoog.’

Dertig deelnemers

Een kleine dertig studenten van de voornaamste koksscholen uit heel het land deden mee in Gent. Het was de tweede keer dat organisator Carpigiani Ambachtelijk Benelux de Junior Gelato Chef organiseerde, naar het voorbeeld van het kampioenschap voor professionelen.

Julie Van Bogaert van Piva Antwerpen werd tweede met ‘Asian Gold’ (kefir, limoenblad, cassis) en Jules Van Osselaer van Ter Duinen Koksijde behaalde het brons met ‘Sorbet van Sinaas’.

Sorbet van Sinaas. Fotografie: Hans Verbeeck.

ijs

Asian Gold, tweede plek. Fotografie: Hans Verbeeck

Junior ijswedstrijd in Nederland

Op 16 januari 2020 vindt het Gelato Festival Junior voor het eerst in Nederland plaats, speciaal voor studenten IJsbereiding-Patisserie van 17 tot 21 jaar. Hiervoor nodigt Carpigiani studenten van alle bakkers- en patisserieopleidingen uit. Een vakjury beoordeelt de creaties op basis van smaak (40 procent), creativiteit (20 procent), structuur (20 procent) en presentatie (20 procent).