Diego Buik maakt duurste vegetarische burger ter wereld

Diego Buik maakt duurste vegetarische burger ter wereld

Diego Buik, bekend van de duurste hamburger ter wereld, herhaalt zijn kunststukje met een vegetarische versie. Daarbij gebruikt hij als eerste in Nederland een bijzondere vleesvervanger.

Buik heeft vandaag, 28 augustus, voor het eerst zijn peperdure vegetarische burger gemaakt op verzoek van het YouTube-kanaal #First, dat er ook verslag van zal doen. De presentator is vegetarisch en legde de vraag bij Buik neer nadat hij zijn duurste vleesburger had gepresenteerd in de allereerste video van #First op YouTube.

Bladgoud en truffel

De vegetarische burger van Diego Buik wordt gemaakt met brioche van Desemenzo, met saffraan. Natuurlijk wordt het broodje belegd met bladgoud. ‘Dat konden we niet laten’, zegt Buik.

De mayonaise is gemaakt met beurre noisette (gebruinde boter met een nootachtige smaak) en de sla komt uit Italië. Daarbij komt een crème van verse Japanse wasabi. Verder gebruikt de kok Japanse fruittomaat, Remekerkaas en truffel, ingrediënten die ook onderdeel waren van zijn duurste vleesburger. ‘Stiekem is het deels een herhaling van die burger’, geeft hij toe.

vegetarische hamburger Diego Buik

Bijzondere vleesvervanger

De vleesvervanger die Buik gebruikt, is Beyond Meat uit de Verenigde Staten. Daarmee is hij de eerste in Nederland die werkt met dit product, dat mede wordt gefinancierd door Bill Gates. ‘Dit heeft dezelfde structuur en kenmerken van vlees, met vet en sappen die eruit komen tijdens en na het bakken.’

Prijskaartje

Alles bij elkaar kost de vegetarische burger 1200 euro. Dat is meteen een record, want Buik is naar eigen zeggen de eerste die een poging onderneemt. Of het ook een officieel record is, bepaalt de organisatie van het Guinness Book of World Records binnenkort.

vegetarische hamburger Diego Buik