Ferwerda klaagde in januari Deliveroo aan, omdat die vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers wilde werken. Hij hoopt dat door de rechtszaak bezorgers weer zeker kunnen zijn van een inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte.
Schijnzelfstandigheid
Volgens Ferwerda is er sprake schijnzelfstandigheid. Deliveroo gedraagt zich nog steeds als werkgever, meent hij, maar het bedrijf heeft zich met de huidige werkwijze ontdaan van de bijbehorende verplichtingen jegens zijn werknemers.
Maar volgens Deliveroo zitten fietsende maaltijdbezorgers helemaal niet te wachten op het strakke keurslijf van een arbeidscontract. Freelancen is veel beter op de praktijk van de koerier toegesneden en heeft bij het bedrijf tot veel nieuwe aanmeldingen van zogeheten ‘riders’ geleid.
Deliveroo-advocaat Maartje Govaert wees erop dat ook Ferwerda ruimschoots gebruikmaakt van de vrijheden die werken bij Deliveroo hem biedt. Koeriers mogen zich laten vervangen, voor de concurrent werken en opdrachten weigeren. Er is geen leiding, toezicht of controle.
Minister volgt het proces
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) liet de Tweede Kamer vrijdag weten de zaak met belangstelling te volgen. Hij kondigde aan nog dit jaar bij minstens honderd opdrachtgevers in verschillende sectoren te controleren of sprake is van schijnzelfstandigheid.
De rechter beslist op 23 juli.