Plaza Leesten is nu Eetwinkel Leesten

Plaza Leesten is nu Eetwinkel Leesten

Plaza Leesten in Zutphen is sinds begin deze maand Eetwinkel Leesten. Deze switch vergde de ondernemers veel energie, maar is in de Gelderse stad niet onopgemerkt gebleven.

‘We waren toe aan iets nieuws’, vertelt Arjan Menzing, die vorig jaar een mooie notering behaalde in de Cafetaria Top 100. ‘Vooral de lokale marketing, die je bij Eetwinkel zelf mag bepalen, sprak ons aan. Je staat rechtstreeks in contact met het marketingbureau van Eetwinkel. Je geeft vandaag door wat je hebt bedacht – een folder of iets voor Facebook – en morgen is het klaar.’

Ingrijpend

Overstappen naar een andere formule is ingrijpend, weet Menzing. ‘Allereerst krijg je te maken met een totaal andere grossier. Sommige producten zijn hetzelfde, maar andere weer niet. Dan moet je zoeken naar de juiste alternatieven. Je hebt bovendien andere contactpersonen. Daar komt bij dat de zaak natuurlijk een andere uitstraling krijgt. Je krijgt een nieuwe menukaart en bedrijfskleding.’

Topweekend

Dat lokale marketing werkt voor Eetwinkel Leesten, bleek afgelopen weekend wel. ‘Een topweekend, echt extreem. Het sloeg nergens op, we moesten alle zeilen bijzetten. We hebben een bovengemiddelde omzet gedraaid. We hadden de menukaart in verschillende etappes door Zutphen laten verspreiden. 17.000 stuks. Dat was een goede stunt, maar zonder actieprijzen. Mensen worden toch getriggerd om het uit te proberen. Als we dit doorzetten, draaien we dit jaar echt een gigantische omzet. Maar uit ervaring weet ik wel dat het weer zal afzwakken.’

Twintig jaar ondernemerschap

Arjan en Coby Menzing zitten inmiddels twintig jaar in het vak. Arjan is een neef van Dennis Menzing van de onlangs vernieuwde Eetsalon Menzing in Haaksbergen en kwam daar in zijn jeugd vaak over de vloer. In 1998 namen ze Kwalitaria De Buurman in Vorden over.

In 2002 stapten ze over op Plaza en in 2007 namen ze de zaak in Zutphen over, aan het water. Na enkele jaren was dat pand te klein en kwam er een ruime serre bij. Zo werd het een luxe cafetaria met een gezellige sfeer die uitnodigt om te blijven zitten. In de moderne zaak is plaats voor ruim honderd personen. Tot 2010 heeft het ondernemerspaar beide zaken gerund.

Eetwinkel Leesten

Coby en Arjan Menzing met Jan-Hein Aarts, concept manager van Eetwinkel

Persoonlijkheid

Jan-Hein Aarts, concept manager Eetwinkel, is blij met de Zutphense ondernemers. ‘We kennen elkaar al heel lang, en ik ben dan ook al een paar jaar met ze in gesprek. Het is met name hun persoonlijkheid en hun manier van samenwerken die aanspreken.’ Het zijn volgens Aarts de juiste ondernemers voor Eetwinkel. ‘Je kunt de mooiste zaak hebben, maar we zoeken ondernemers met visie, die het goed doen en elkaar inspireren. Zij zijn altijd buitengewoon actief geweest.’

De strategie van Eetwinkel mag succesvol worden genoemd; in 2017 eindigden drie Eetwinkels in de top 10 van de Cafetaria Top 100.

Eetwinkel is een concept formule met zestien locaties door heel Nederland, die flink aan het groeien is. Eetwinkel is onderdeel van horecagroothandel Chefs Culinar in Nijmegen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.